Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преди 8 години загуби ръката си в битка с акула, а днес се качи на подиума в Париж

12 септември 2024, 13:24 часа • 479 прочитания

Водите край френския остров Реюнион ежегодно привличат стотици любители на океана със невероятните си гледки и вълни. Един от тях е Лорен Шардар. Преди няколко години обаче това приказно място се оказва така пагубно за младия французин. Докато си кара бодиборда, той бива нападнат от акула. В последствие се налага да ампутират дясната му ръка и крак. Но неговата история придобива още един неочакван развой. Смелостта и волята му го държат на повърхността след този ужасен инцидент и му помагат да достигне до най-високото ниво в своя спорт - параплуването

Ужасяващият инцидент на Лорен Шардар

Оцеляването на Лоран Шардар е истинско чудо. На 27 август 2016 г., както всяко лято, той се е наслаждава на едно от любимите си занимания покрай любимия си остров Реюнион. Въпреки че се е намира в зона, защитена с мрежи, той е жестоко нападнат от акула, докато се носи на бодиборда си. В разказа си пред вестник "Libération", той си спомня колко красиви били вълните в този ден. Червеният флаг бил вдигнат високо, но това не спряло групата от 20 плувци, а напротив - предизвикало още по-голям интерес. Колкото по-големи са вълните, толкова по-щастливи са те.

В този случай вълните се разбивали над мрежите, което позволило на някой от водните обитатели да преминат. Атаката била светкавична. Шардар гребял към върха на вълната, когато усетил, че дясната му ръка е хваната от нещо. Нещо, което направо го издърпало под водата. Французинът ударил с другата си ръка, за да се откъсне от захвата само, за да изкара ръката си и да види, че е откъсната. В момента на осъзнаването, че това е акула, той веднага предупредил останалите, които веднага излезли от водата.

Лорен Шардар

С липсваща дясна ръка и ляв палец Лорен Шардар се опитал да не се паникьосва и да се върне обратно там, където може да хване достатъчно силна вълна, която да го избута на плажа. Вместо това акулата го нападнала отново и отхапала вътрешната част на дясното му бедро. За щастие един джет успял да го извади на повърхността. Болката му била силна, поставили му инжекции и бързо го качили на хеликоптер, който да го закара в болница. Събудил се няколко дни по-късно с ампутирани десен крак и ръка, като само левият му палец можел да бъде спасен. Но все още беше жив и това бил най-важното за него.

Една история за силата на човешкия дух

По време на едногодишната си рехабилитация този млад мъж с необикновена сила на характера и печеливша усмивка никога не си позволи да се отчае. Желанието му да се върне към сърфирането го водеше към тренировките по плуване. А благодарение на специално изработената протеза той продължава да се забавлява със сърф и бодиборд. Но той реши да пренесе забавата в новото си призвание - той не просто продължи да плува, а започна и да се състезава. 

Лорен Шардар

Загубил ръка и част от крака, но не и надеждата си, французинът стана световен шампион на 50 метра бътерфлай в категория S6, а след това се прицели високо - и в олимпийския подиум в Париж, след като си тръгна от Токио 2020 без отличие. И го направи. Във френската столица Шардар се окичи с два бронзови медала на 100 м свободен стил и 50 м бътерфлай.

Да, това е още една история, показваща силата на човешкия дух, но не всеки ден човек чува за някого, който е нападнат от акула. А днес е такъв. Затова запомнете името Лорен Шардар - смелият французин, който никога не загуби надежда.

ОЩЕ: С 28 олимпийски медала: Испанката, която записа името си редом до Майкъл Фелпс

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес