Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почина голям български шампион, учредяват награда на негово име

01 октомври 2024, 15:11 часа • 1201 прочитания

Тъжна новина разтърси български спорт, след като днес е починал един от големите шампиони на страната ни. Става въпрос за Евгени Георгиев, който бе първият ни сънародник с трансплантирано сърце. Той си е отишъл от този свят след усложнения причинени от коронавирус. Скръбната вест бе съобщена от Българския отбор на трансплантираните.

Евгени Георгиев е първият българин с трансплантирано сърце

Евгени Георгиев се подлага на операция за трансплантация на сърце преди 18 години. След това той става един от най-големите ни шампиони и основен мотиватор за спорт на хората с трансплантирани органи у нас. Георгиев бе създаден на националния спортен фестивал „Играй с мен“.

🖤 С огромна тъга ви съобщаваме, че семейството на Bulgaria Team Transplant загуби най-опитния си герой! След усложнения...

Posted by Bulgaria Team Transplant on Monday, September 30, 2024

Българинът спечели редица отличия 

В кариерата си Евгени Георгиев участва на пет европейски първенства за хора с трансплантирани органи, на които спечели редица отличия. За последно той участва на Европейското в Лисабон през юли тази година. Българинът спечели злато на тенис на маса и сребро на бадминтон.

Наградата „Евгени Георгиев“

След новината за кончината на Евгени Георгиев стана ясно, че в негова памет ще бъде учредена награда. Тя ще носи името му и ще се връчва за проявен спортен дух. Призът „Евгени Георгиев“ ще се връчва на Националните спортни игри на трансплантираните и ще бъде даван на най-активния състезател.

Поклон пред паметта му!

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес