Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отново в Париж, но този път за Олимпийските игри: Пътят на боксьорката Светлана Станева

15 юли 2024, 19:30 часа • 2181 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

 

Светлана Станева или още позната като Каменова, е българска боксьорка, която участва в категория до 57 килограма. 34-годишната състезателка ще бъде единствената ни представителка на Олимпийските игри в Париж в тази категория. 

Светлана Станева / Каменова

В българските боксови регистри се среща както името Светлана Станева, така и Светлана Каменова, но става дума за един и същ човек. В интервю пред 24 часа, самата тя споделя откъде се е породило това объркване:

"Казвам се Светлана Каменова Станева, но първият ми треньор Михаил Георгиев ме записа на първото ми състезание Светлана Каменова и затова, в негова чест, аз се състезавам с това име."

Светлана Каменова

През 2012 г. Станева стана първата българка, която достигна до медал на Световно първенство по бокс. Тя си тръгна с бронз от турнира, провел се в Китай. Това е най-доброто представяне на наша спортистка на такъв форум. Тогава световният шампионат представляваше квалификация за Игрите в Лондон, но категорията на Светлана Станева все още не бе олимпийска. Днес, 12 години по-късно, Светлана ще има възможността да участва на най-престижния спортен форум.

Как Светлана Станева си заслужи място в Париж?

През изминалата 2023 година Станева взе участие на Европейските игри в Полша, където стигна до финал. С това си участие българката си осигури участие на Олимпиадата в Париж. Станева успя да победи световната шампионка Ирма Теста с 4:1, с което се класира за финал на игрите в Краков. В спора за златния медал тя се изправи срещу представителката на Франция Амина Зидани, но успя да се пребори за среброто, след като отстъпи с 1:4.

Светлана Станева притежава пълен комплект отличия от първенставата на Европейския съюз, както и бронз от световните бойни игри през 2015 година. Тя е носителка на сребърен медал от континенталния шампионат в Букурещ през 2014 година, како и Европейското първенство по бокс за аматьори през 2022 г.

Светлана Каменова

Година по-късно печели бронз на Световното първенство по бокс за жени на IBA, което се провежда в Ню Делхи, Индия. Там тя завършва на 4-то място, но след дисквалификацията на Лин Ю Тин е наградена с бронзовото отличие. Тази година Станева завоюва златния медал от Европейския шампионат за аматьори в Белград. 

Историята зад медалите и успехите на Светлана Станева

Но между всичките тези отличия и успехи се крие историята на една изключително борбена личност. Всичко се преобръща през 2016 година, когато Станева взема участие на турнир в Турция, който представлява квалификационен за Олимпиадата в Рио де Жанейро. Българката остава разочарована, след като след неправомерно решение тя няма да може да участва на игрите, и решава да спре със спорта.

"През 2016-та година реших да се откажа заради едно неправомерно решение, което ме ощети. Имаше големи скандали в онзи период, за да не ми дадат квотата. 13 години се борих за място на олимпийската сцена и след като ми отнеха мечтата, взех решение, че повече не искам да се занимавам", споделя пред 24 часа Светлана Станева.

Светлана Каменова

Тя решава да замине за Париж, където едва ли очаква, че 8 години по-късно ще сбъдва голямата си мечта. Установява се във френската столица, като работи на няколко места - чисти, прави палачинки, измазва стени. Единственият човек, който я търси през тези трудни за нея 4 месеца, е треньорът Павел Сяров. В този период тя научава много неща за себе си и решава да се върне в София, където започва да работи като треньор.

"Изкарах 1 година извън ринга, след което се върнах и станах треньор, което ми донесе много позитиви. Освен, че ми харесва, асимилирам това, което правя. Знам защо и как го правя, намирам по-лесния и ефективен вариант. Всеки може да работи много, но когато не го прави умно, стават бели", казва тя.

Станева започва да се занимава с девойките от националния отбор и по време на един лагер легендарният треньор Ангел Ангелов я убеждава да се върне към състезателата си кариера. И това и се случва, а двамата стават страхотен тандем.

Светлана Каменова

"Когато съм на ринга, гледам като състезател, защото имам най-добрия треньор, който ми дава най-добрите насоки. Като треньор мога да гледам отвън, защото е много важно за един състезател да вижда грешките си. Самонаблюдението е много ценно, но когато съм на ринга, трябва да слушам треньора си", споделя тя.

Така историята на Станева тръгва с бавни стъпки, но устремено към сбъдване на мечтата, която ще се надява да осъществи по време на Олимпийските игри в Париж. Състезанията по бокс във френската столица ще се проведат между 27 юли и 10 август. Предварителните двубои ще се играят в "North Paris Arena" във Вилпент, а решаващите сблъсъци (полуфинали и финали) - на емблематичния стадион "Роланд Гарос".

Автор: Дария Александрова

Четете завладяващите олимпийски истории в рубриката ни "Дните до Париж"

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес