Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нургюл Салимова: Подкрепата на хората ми показа, че трудът ми е оценен и те ме обичат

29 август 2023, 12:15 часа • 1226 прочитания

Родната шахматистка Нургюл Салимова благодари на всички българи за подкрепата към нея по време на участието ѝ на Световната купа в Баку, където завърши на второ място в подреждането. Талантливата състезателка даде специална пресконференция, на която заяви, че е видяла, че трудът ѝ е оценен и хората я обичат.

Салимова допълни, че на финала срещу Александра Горячкина е изпуснала доста шансове, но се е представила достойно. Според нея не ѝ достига опит в момента, но е горда с постигнатото на Световната купа. С класирането си на финала Салимова се класира за турнира на претендентките, който ще се състои догодина. Надпреварата ще излъчи противничка на световната шампионка по шахмат за жени.

Липса на опит

„Последните седмици и месеци бяха доста напрегнати и стресиращи за мен. Успях да спечеля шест мача в Баку, сред които победих бившата световна шампионка на рапид и блиц Ана Мизичук на полуфинала“.

Нургюл Салимова

"На финала изпуснах доста шансове срещу гросмайстор Александра Горячкина. Не успях да спечеля купата, но вярвам, че играх много достойно. Играта ми бе достойна за финал, може би опитът не бе достатъчен, но аз съм много горда с постигнатото“.

Подкрепата на българите

„Усетих подкрепата на много българи и хора от целия свят, благодаря за което. Това ме зареди с много положителна енергия и ми показа, че трудът ми е оценен и че хората ме обичат. С това си класиране успях да придобия право да участвам в турнира на претендентките, който ще се състои в Торонто през месец април 2024“.

Димитър Илиев Нургюл Салимова

„Целта на турнира е да бъде определен противник на световната шампионка по шахмат за жени. Този турнир ще изисква много сериозна подготовка, разбира се, но това правя от детството си, това е мечтата ми. Радвам се, че съм успешна засега“, обясни Нургюл Салимова.

Преди дни Салимова отговори на въпроса дали би се състезавала за друга държава.

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес