Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Моментът, който промени битката за титлата във Формула 1: Защо Норис беше наказан, а Верстапен не?

21 октомври 2024, 19:01 часа • 795 прочитания

След едномесечна пауза Формула 1 се завърна миналия уикенд за първия от последните шест състезателни уикенда за сезон 2024 с Гран при на САЩ. Ферари си осигури двойна победа, като Шарл Льоклер водеше от старта до финала пред съотборника си Карлос Сайнц, за да спечели третата си надпревара за сезона.

Спорното наказание на Ландо Норис

Към заключителните етапи на състезанието двамата основни претенденти за титлата - действащият шампион Макс Верстапен и британският пилот в редиците на Макларън - Ландо Норис, се движеха колело до колело, докато се бореха за третото място. Четири обиколки преди края Норис най-накрая успя да изпревари Верстапен в завой 12.

Но в битката за третото място те почти се сблъскаха, което доведе до излизането и на двамата от пистата. Навлизайки в завоя, Верстапен водеше пред Норис, но след инцидента именно Макларънът излезе на предна позиция. В крайна сметка стюардите наложиха наказание от 5 секунди на Норис за това, че е спечелил предимство извън пистата, което отреди последното място на подиума за Верстапен.

Защо Норис беше наказан, а Верстапен не?

Наказанието предизвика сериозна полемика в мрежата, най-вече заради последиците в битката за титлата, където Макс Верстапен увеличи преднината си на 57 точки. Но след състезанието анализаторът на Sky Sports Антъни Дейвидсън обясни защо точно е било наложено наказанието на Норис.

Дейвидсън каза: "И двата автомобила излязоха от пистата, заради което Верстапен получи предупреждение. Но Ландо изпревари извън пистата. Виждате ли разликата? Единият е излязъл извън пистата, а другият изпреварва извън пистата." 

По-късно управляващият орган на Формула 1 - ФИА, публикува документ, в който се обяснява защо Ландо Норис получи наказание. В него се казва: "Автомобил 4 излезе от пистата в завой 12 и получи трайно предимство. Нарушение на член 33.3 от Спортния правилник на ФИА за Формула 1."

ОЩЕ: Какво трябва да направи Ландо Норис, за да спечели титлата във Формула 1?

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес