Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Крав Мага - популярни за същността на системата техники (видео, 18+)

19 декември 2014, 22:00 часа • 135690 прочитания

В два поредни дни Ви запознахме, уважаеми читатели, с една от най-ефективните системи за самоотбрана в света - Крав Мага. С интервютата на инструктор Алекс Петров за Actualno.com хвърлихме светлина върху самоотбраната и върху принципите на Крав Мага. В тази статия и прикаченото към нея видео можете да видите три ситуации, в които се прилагат техники от Крав Мага. Внимание - тези техники са демонстрирани от тренирани практикуващи и не бива да бъдат изпълнявани без предварителна подготовка при сертифициран инструктор. Actualno.com и Крав Мага Глобал (KMG България) не носят отговорност за здравето на ползвателите на видеото и читателите на текста, които опитат самостоятелно да приложат техниките.

Защита от заплаха с нож (фронтално) - ВИДЕО

В конкретната ситуация опциите ни са две – или даваме парите на нападателя, или преценяваме, че можем да се измъкнем, прилагайки определената защита.

Първа стъпка - целта ни е да заблудим агресора. Това става, докато демонстративно бъркаме в джоба си. Препоръчително е там да държим дребни монети или някакъв малък и не ценен предмет, който можем да хвърлим в лицето му. Когато забележим, че нападателят отклони поглед към джоба ни, действаме.

Втората стъпка – действие. В момента, в който забележим, че нападателят е разсеян, поглеждайки към джоба ни, прилагаме защита с ръка и тяло. Докато отклоняваме ножа с рязък удар с длан, пренасяме тежестта на опорния крак и нанасяме с другия удар в слабините.

Третата стъпка – бягство. Не бива да бъде пренебрегвана, дори и нападателят да изглежда обезвреден. Целта е да запазим живота и здравето си, а не да навредим на друг човек.

Защита от заплаха с нож, опрян в гърлото (отзад) - ВИДЕО

Както и в предишната ситуация, опциите са две. Ситуацията е по-опасна, тъй като нападателят има по-голям контрол и може да не ни пусне, дори да му дадем каквото иска.

Отново концепцията е защита с ръка и тяло. С две ръце жертвата хваща ръката с ножа, дърпайки я надолу към гърдите си и я държи прилепена плътно към тялото си. Докато прави това, нападнатият се завърта, мушкайки главата си под мишницата на агресора и нанася удар с коляно в слабините му. След това с две ръце го избутва и следва фаза бягство.

Защита срещу удар тип шамар (кръчмарско кроше) - ВИДЕО

Първоначално нападнатият застава в полу-пасивна позиция с цел да предотврати ескалацията на конфликта. При последвалата атака отбраняващият се изпълнява едновременна контраатака, блокирайки с едната ръка удрящата на нападателя, докато с другата ръка нанася удар. Според степента на опасност ударът може да бъде пласиран в брадичката, гърлото, носа или гърдите. Едновременно с изпълнената защита, жертвата излиза от линията на атака и нанася контраатака в слабините. Следва познатата стъпка – бягство.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес