Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кралев противопостави параолимпийците на световните шампиони

04 октомври 2016, 09:30 часа • 1496 прочитания

Защо да са подигравателни премиите за параолимпийците? Такива премии ще вземе всеки българин, който ще стане световен шампион. Ивет Лалова ще вземе толкова пари. Това заяви спортният министър Красен Кралев по темата с премиите за параолимпийците ни.

По думите на Кралев досега не е имало несъгласие по темата с размера на премиите. Припомняме, че за злато от Рио държавата даваше 250 000 лева на олимпийците и 50 000 на параолимпийците. Злато от Рио донесе само Ружди Ружди – на тласкане на гюле на Параолимпиадата. Взехме решение параолимпийците да вземат премии като за световно първенство на обикновени спортисти – нима е дискриминация да вземаш премии като за световен шампион, каза спортният министър, според когото това не е дискриминация, макар че припомни, че в Лондон премиите бяха равни, а в Пекин параолимпийците взеха 80% от размера на премиите на олимпийците. Кралев изтъкна, че в нарочно писмо и от МОК били казали, че Олимпиадата и Параолимпиада са различни състезания.

Според Кралев практиката за премии за параолимпийците е различна. Имало държави, в които няма никаква премии, имало и държави, в които премиите на паролимпийци и олимпийците са равни, но най-често се давали различни премии на олимпийците и параолимпийците. Съгласно думите на Кралев пред bTV в случая на САЩ за златен медал от Олимпиада се дават 25 000 долара, а за злато от Параолимпиада – 5000 долара.

Относно условията за подготовка, Кралев обяви, че от тази година били вдигнати с 20% парите за параспортисти, но не каза точното число. Той каза и, че тези спортисти тренират на съоръженията, на които тренират и обикновените атлети, пренебрегвайки кадрите с параолимпийския ни шампион Ружди Ружди, който тренираше на гола поляна.

С Параолимпийската асоциация ще решим как да разпределим 100 000 лева, които вчера (3 октомври) премиерът Бойко Борисов обеща да отпусне за параолимпийците. Тези пари ще се разходят само за премии, не за подготовка и се надявам на днешното решение на Министерския съвет парите да бъдат утвърдени. Догодина ще увеличим още парите за спорта за хората с увреждания, обеща Кралев, който посочи като такъв спорт тениса.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес