Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Калина Бояджиева може всичко: Европейската шампионка по таекуондо със световна титла по кикбокс (ВИДЕО)

24 ноември 2023, 22:07 часа • 4997 прочитания

„Детето чудо“ Калина Бояджиева продължава да радва България с прекрасни спортни новини! 17-годишното момиче постави на колене световния кикбокс в категория над 70 килограма, след като грабна златния медал в стиловете пойнтфайтинг и киклайт контакт. Освен това тя подобри рекорда на международната федерация WAKO за най-бърза победа.

Калина Бояджиева подобри рекорд за най-бърза победа

Бояджиева, която е и европейска шампионка по олимпийско таекуондо, завоюва световната титла на киклайт, натрупвайки 10 точки преднина срещу Линеа Екман (Швеция). Реферът спря мача на 47,6 сек. от началото на срещата и присъди успеха на българката, която е дебютантка при жените.

ПРЕДИ ВРЕМЕ: Шапки долу: 28 златни отличия за България от Световната купа по кикбокс

 

 

 

Калина Бояджиева записа името си със златни букви в историята на българския кикбокс

С този триумф Калина влиза в историята на родния кикбокс, тъй като се превърна в първата жена носител на световна титла в стиловете на татами от старта на тяхното практикуване в нашата страна през 1992 г. Още по-фамозно - тя го стори с два трофея, а не с един. Рекордът й може да стане грандиозен, защото в събота Бояджиева ще излезе за своя трети финал в Албуфейра, Португалия, където се провежда надпреварата.

Дали таекуондо, дали кикбокс: Калина е родена за шампион

Тя ще спори за златния медал в стила лайт контакт, кат. над 70 кг. срещу Сташа Липник (Словения). Равносметката за "детето чудо" е 2 световни титли при жени, 4 световни титли при девойки и 4 европейски титли. Припомняме, че тя е изключително успешна и в олимпийското таекуондо. На последното европейско тя триумфира както при жените, така и при девойките, а по-рано през годината на Европейските игри в Полша също заслужи медал.

Калина БОяджиева

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес