Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Имане Хелиф съди Илон Мъск и авторката на Хари Потър, следващият може да е Тръмп

15 август 2024, 13:53 часа • 2256 прочитания

Олимпийската шампионка от Париж 2024 Имане Хелиф е завела дело за кибертормоз. В съдебния иск пред френските власти алжирската боксьорка е посочила Илон Мъск и авторката на Хари Потър - Джей Кей Роулинг. Според адвоката на спортистката - Набил Буд, Доналд Тръмп също ще бъде разгледан като част от обвинението заради своя публикация в социалните мрежи.

Хелиф започва нова атака - не на ринга, а пред съда

"Джей Кей Роулинг и Илон Мъск са посочени в съдебния иск, наред с други. Тръмп туитна, така че независимо дали е посочен в нашия иск, той неминуемо ще бъде разгледан като част от обвинението. Това, което искаме, е прокуратурата да разследва не само тези хора, но и всеки, когото сметне за необходимо. Ако делото стигне до съда, те ще бъдат изправени пред съда", заяви адвокатът на Хелиф Набил Буд пред Variety.

ОЩЕ: Напук на критиците: Набедената за мъж Имане Хелиф спечели олимпийската титла (ВИДЕО)

Имане Хелиф

Какво написаха Илон Мъск и Дж.К.Роулинг срещу Хелиф?

Френската прокуратура потвърждава, че започва разследване за "тормоз заради пола, публични обиди заради пола, провокации и дискриминация и публични обиди заради произхода" заради жалбата на златната медалистка от Игрите в Париж. Очаква се да се разгледа публикацията на Илон Мъск, в която той написа, че се съгласява с австралийската плувкиня Райли Гейнс, че: "Мъжете нямат право в женския спорт".

Известната писателка Джоан Роулинг пък публикува снимка на Хелиф, която се радва след победата с нокаут над Анджела Карини и написа, "радваш се на жена, която изпитва болка, след като е била ударена в лицето". Тръмп също публикува снимка от двубоя с Карини със заглавие: "Аз ще държа мъжете извън женския спорт!".

Припомняме, че около Имане Хелиф се повдигнаха съмнения относно половата й принадлежност. Тя е родена като жена и не се определя като транссексуален или интерсексуален. На Световното първенство през 2023 година в Индия състезателката бе дисквалифицирана, защото не премина теста за полова принадлежност на Международната боксова федерация (IBA), който до ден днешен е неуточнен. Международният олимпийски комитет пък неколкократно защити алжирката, заявявайки, че тя безспорно е жена.

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес