Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Emine Ultra: Ултрамаратонът, където планината среща морето

09 септември 2024, 11:37 часа • 1238 прочитания

"Бегачите" е спортна рубрика на Actualno.com с автор Стефан Йорданов, посветена на най-интересните събития от света на бягането.

Тази есен любителите на планинското бягане ще имат възможността да се докоснат до Emine Ultra - ултрамаратон, където планината среща морето. Първото издание на това състезание ще се проведе на 2 ноември в района на ваканционното селище Елените: между южните склонове на Стара планина и Черно море.

Ултрамаратонът Emine Ultra дебютира през ноември

Emine Ultra е най-новото ултрамаратонско състезание у нас, чиято идея се заражда още през далечната 1993 година. Идеята е на Константин Василев: главен организатор на състезанието, който от десетилетия бяга по необятните пътеки в тази част на Стара планина. А тази година той и негови съмишленици решават да създадат Emine Ultra.

От 4 километра до 50 километра

Състезанието предлага четири дистанции: 4 км, 12 км, 28 км и 50 км, като по този начин се дава възможност да се включат както начинаещи, така и опитни планински бегачи и ултрамаратонци. Emine Ultra се отличава с това, че двете основни дистанции - 28 км и 50 км, преминават през емблематичния нос Емине.

Емине Ултра

По пътеките на Е3, през нос Емине, до плажната ивица в Елените

Освен това част от трасетата на Emine Ultra се движат по последните километри на най-дългия туристически маршрут у нас: "Ком – Емине", известен още като Е3. Друга отличителна черта на състезанието е старт-финалната арена: тя е на самата плажна ивица в Елените, която е затворен комплекс и се отваря специално за Emine Ultra.

Основният съмишленик на Константин Василев е Иван Пачев - негов приятел, който финансира състезанието с лични средства. До момента за Emine Ultra са се регистрирали над 210 участници, като стандартната регистрация е отворена до 14 септември, а късната регистрация ще бъде отворено до към средата на месец октомври.

Организаторите на състезанието се надяват, че ще могат да привлекат около 500 участници в дебютното издание на Emine Ultra. Константин Василев пък си поставя и друга цел: да направи безупречна маркировка на отделните трасета, при която за състезателите да не е нужно да използват GPS трак за придвижване.

Емине Ултра

Каузата на Emine Ultra - да подкрепи талантливи деца в неравностойно положение

Emine Ultra има и специална кауза "Пътеки към бъдещето", която да открива и подкрепя талантливи деца от семейства в неравностойно положение. Състезанието се стреми да идентифицира онези деца и юноши, които имат потенциал в спорта, но нямат възможност да развият своите умения поради финансови или социални ограничения.

Каузата "Пътеки към бъдещето" цели направи подбор на таланти, които да бъдат подкрепени чрез финансови средства, тренировъчни програми и спортно оборудване за период от една календарна година. "Такива проекти могат значително да допринесат за развитието и разгръщането на млади таланати, предоставяйки им не само финансови ресурси, но и морална и професионалн подкрепа", пишат организаторите на официалния сайт на Emine Ultra.

Състезанието обещава вълнуващ и предизвикателен регион, в който всеки ще може да се наслади на живописни планински пейзажи, чист въздух и неповторими морски гледки. Ето и описанията на четирите дистанции на Emine Ultra:

  • 4K | Този маршрут е перфектен за тези, които тепърва влизат в света на планинското бягане, като предлага балансирано ниво на трудност с невероятни гледки към морския бряг.
  • 12K | Идеален избор за начинаещи бегачи, които искат да се насладят на красотат на планината без да се натоварват прекалено.
  • 28К | Предизвикателство за по-опитните бегачи, желаещи да тестват своята издръжливост и скорост, докто се наслаждават на запленяващи панорами.
  • 50К | Екстремно изпитание за ултрамаратонците. Този маршрут е истинско приключение, в което участниците ще се сблъскат с разнообразен терен, невероятно възходи и спускания и незабравими морски гледки.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ от "Бегачите": До "Люлин" и обратно: Новото трасе на Софийския маратон (ВИДЕО)

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес