Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Даниела Дашева: Загубихме интереса в спорта у децата

17 март 2017, 09:33 часа • 5328 прочитания

Причините децата да не спортуват са различни. Правилно е да започнем от семейството. Трябва да изградим физически навици за спорт, да минем през училище, за да стигнем до студентския спорт и до медалите, които така и за съжаление не се случват. Това заяви в ефира на БНТ служебният министър на спорта проф. Даниела Дашева в отговор на въпрос за ниската двигателна активност сред подрастващото поколение.

По думите на Дашева децата вече имат редица други занимания, които повече ги привличат. Ние трябва да ги откъснем от мобилните телефони и компютрите, да ги насърчим да спортуват, за да имаме едно здраво младо поколение.

Според спортния министър инициативата "Спортна пролет" е един от начините да върнем децата в спортните площадки, в залите, да имат поне един час на ден за спорт. Децата не ходят пеша, защото ние не ги караме да ходят пеша. Загубихме интереса в спорта у децата. В това лутане доста години, ние загубихме децата за спорта. Ясно е, че трябва да има спорт за всички, но също така е ясно, че без нашите шампиони ние няма как да имаме добрите примери, коментира проф. Дашева.

По думите й ученическите спортни школи и сега по закон няма никаква забрана да съществуват. Но вероятно трябва да положим усилия тези спортни школи да бъдат по-близко до училищата.

Според Даниела Дашева един от начините да преодолеем агресията сред децата е спортните състезания. Ако ги върнем в училище, ще намерим наин да се протовопоставим на агресията.

Парите за спорта не достигат. В България един нормален бюджет за спорт трябва да бъде в рамките на 120-150 млн. лв., отбеляза още проф. Дашева.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес