Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Брутален световен рекорд! Кенийка слезе под 2 часа и 10 минути на маратон

13 октомври 2024, 17:57 часа • 2297 прочитания

"Бегачите" е спортна рубрика на Actualno.com с автор Стефан Йорданов, посветена на най-интересните събития от света на бягането.

Кенийката Рут Чепнгетич пробяга най-бързия женски маратон в историята и спечели маратона на Чикаго! 30-годишната атлетка успя да слезе под 2 часа и 10 минути, финиширайки за време от 2 часа, 9 минути и 57 секунди. Това е с почти две минути по-добър резултат от стария световен рекорд от 2:11:53 ч., поставен от етиопката Тигст Асефа на маратона в Берлин през 2023 г.

Рут Чепнгетич счупи световния рекорд на маратон

Чепнгетич спечели маратона в Чикаго за трети път в кариерата си. Тя влезе в състезанието като четвъртата най-бърза жена в историята с личен рекорд от 2:14:18 ч., но сега успя да смъкне над 4 минути от личното си постижение, и то на едно от най-бързите маратонски трасета в света, където са проведени четири от петте най-бързи женски маратона в историята.

Кенийката премина с 5-о най-добро време на полумаратон

Рут Чепнгетич премина на полумаратонската дистанция с резултат от 64:16 мин., което е пето най-бързо време на полумаратон при жените (през 2021 г. такъв резултат щеше да бъде световен рекорд за жени). А след това кенийката продължи в подобно темпо, макар и да забави малко, за да премине втората част от дистанцията за 65:41 мин. Американските коментатори на маратона определиха бягането на Чепнгетич "почти като някой да стъпи на Луната" и "мъж да слезе под 2 часа на маратон".

Рекордите и при мъжете, и при жените - поставени в Чикаго

При мъжете победата бе за 27-годишния Джон Корир с време 2:02:43 ч.. Това е първа титла за Корир в Чикаго, като той стана и шестият най-бърз маратонец в историята. Припомняме, че преди година в Чикаго бе поставен световният рекорд на маратон за мъже от Келвин Киптум - 2:00:35. Кениецът загина в автомобилна катастрофа на 11 февруари тази година на 24-годишна възраст.

Любопитното е, че Рут Чепнгетич успя да финишира в топ 10 и при мъжете на маратона в Чикаго. Кенийката има една световна титла на маратон от 2019-а, както и световно сребро на полумаратон. Чепнгетич държи и третото най-бързо женско време на полумаратон в историята. А световният ѝ рекорд от 2:09:57 ч в Чикаго е едно от най-силните постижения сред всички дисциплини в леката атлетика.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ от "Бегачите": Как се бяга маратон за 2 часа и 20 минути: Мирослав Спасов и "чудото" в Берлин (ВИДЕО)

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес