Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Betindex: Играта във виртуалния спорт продължава и тогава, когато реалните събития спират

13 март 2020, 15:05 часа • 783 прочитания

През изминалите седмици целият спортен свят е изправен пред безпрецедентна криза. Редица водещи първенства в различни спортове бяха прекратени заради коронавируса – първо спря италианската Серия А, скоро я последва испанската Ла Лига, а в баскетбола мачовете от Евролигата и НБА също бяха преустановени. Подобно явление не е наблюдавано от десетилетия насам, затова със сигурност не е по вкуса на модерния почитател на спорта. В днешно време зрителите, както и любителите на онлайн залозите донякъде са преситени от възможностите, които им се предлагат почти всекидневно. И такава рязка пауза лишава мнозина от адреналина, с който са привикнали.

Но все пак не всички събития отпадат – реалните мачове и състезания не се провеждат по план, то при виртуалните няма спиране. Както може да се види и в сайта на Уинбет опцията за поставяне на прогнози е налична на практика през цялото време. Виртуалните спортове няма как да бъдат спрени, тъй като при тях говорим за компютърни алгоритми, които генерират “събитията”, а зрителите и залагащите имат възможност да ги следят в “реално време”, макар и в съкратена версия.

Приликите с истински отбори и спортисти…

...не са случайни. При виртуалните спортове не се използват истинските имена на футболни или пък баскетболни клубове, нито пък на реални тенист звезди. Но в тези електронно развиващи се двубои и надпревари имената на участниците поразително напомнят на прототипи от физическия свят. Някои като Ливърпул, Челси или Евертън могат да се намерят със същите имена и във виртуалните двубои, докато други като London Guns, Manchester Reds или Manchester Blue очевидно са “аватари” на Арсенал, Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити. Тези отбори са участници в компютърно генериран вариант на английското първенство, като освен това има еквивалент на Шампионска лига, както и на Световната купа.

Подобно нещо можем да видим и при други спортове. Във виртуалния баскетбол например букмейкърите предлагат залози за “мачове” от лига, която с имената на отборите наподобява НБА. В тениса има познати имена като Едберг (звездата на Швеция от 80-те и 90-те години на миналия век), но и напълно измислени герои.

Един от плюсовете на виртуалните спортове е това, че нищо не може да ги прекъсне. Тъй като говорим за електронни, а не за реални събития, те на практика могат да се случват непрекъснато. Другото предимство е, че изходът от мачове или състезания става ясен доста бързо. Футболният двубой например не се развива в рамките на 90 реални минути, а е синтезиран в рамките на не повече от 3 минути. При тениса един двубой се решава дори по-бързо. По-малко от минута продължават пък виртуалните конни надбягвания и гонки с кучета. Това е както шанс, така и риск, тъй като възможността за залагане е налице през цялото време, но от друга страна създава опасност от бързо натрупване на загуби от потребители, които трудно контролират хазартния адреналин. И преди всичко не трябва да се забравя, че колкото и убедителна да изглежда симулацията, това не е реалният спорт.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес