Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 месеца по-късно: Признаха рекорда на Магучих - постижението на Стефка е в историята

24 октомври 2024, 20:42 часа • 1060 прочитания

Световният рекорд на Стефка Костадинова от 2,09 метра в скока на височина официално отиде в историята. Дълголетното постижение на българката бе подобрено през юли от украинката Ярослава Магучих, а в днешния 24-ти октомври - три месеца по-късно, Световната атлетика най-после ратифицира световния рекорд от 2,10 метра.

Ратифицираха световния рекорд на Ярослава Магучих

Махучих подобри един от най-дългогодишните световни рекорди в леката атлетика на 7 юли в Париж. Тя първо си осигури победата в състезанието на височина от 2,03 метра, а след това атакува височина от 2,07. Преодолявайки и тази височина от втория си опит, украинката се устреми към световен рекорд с 2,10 - и успя от първия си опит.

Ярослава Магучих

37 години по-късно: рекордът на Стефка Костадинова официално е подобрен

Постижението на Стефка Костадинова се задържа почти 37 години. Българката скочи 2,09 метра на 30 август 1987 година на Световното първенство в Рим, като преодоля височината от първия си опит. Самата Магучих пък призна след рекорда, че е имала предчувствието, че може да скочи такава височина. 

"Идвайки на това състезание, имах усещането, че мога да скоча 2,07 м, а може би и 2,10 м“, каза Махучих през юли. „Накрая записах Украйна в историята на световната атлетика“, добави още младата състезателка във високия скок. Тя спечели световната титла в Будапеща през 2023-а, а тази година стана олимпийска шампионка в Париж.

Ратифицирането на световния рекорд на Магучих се забави необичайно дълго време, като в началото на октомври Световната атлетика ратифицира други рекорди от по-близкото минало, но не и този на украинката, което допълнително разбуни духовете около постижението на украинката.

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес