Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

190 дни до Париж 2024: Денят, в който на България ѝ убягна нов хеттрик от олимпийски титли (ВИДЕО)

19 януари 2024, 07:00 часа • 9284 прочитания

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

 

30 септември е по-специална дата в историята на българския спорт. На този ден през 1988 година България ликува с две титли от олимпийски игри и остава на крачка от хеттрик от златни медали. Две български спортистки се качват на олимпийския връх в рамките на един ден, а трета остава в подножието му със сребърен медал. В рамките на деня пък България завоюва рекордните седем медала...

България за малко да повтори хеттрик от титли в един ден в Сеул

Сеул 1988 са "златните" олимпийски игри на България - страната ни завоюва общо 35 медала, като златните отличия са 10 на брой. 10-те златни медала са и най-доброто постижение за България в рамките на едни олимпийски игри. Само в Москва 1980 България си тръгва с повече медали - 41, но там олимпийските титли са 8 на брой.

На 24 септември българският химн звучи 3 пъти

Най-силният ден за България на Игрите в Сеул се оказва датата 24 септември, когато българският химн звучи общо три пъти - Христо Марков (троен скок), Любомир Герасков (кон с гривни) и Таню Киряков (стрелба) стават олимпийски шампиони в един ден. А шест дни по-късно България е напът да повтори този хеттрик от златни медали.

Йорданка Донкова

Йорданка Донкова дава тон за нов "златен" хеттрик на 30 септември

В южнокорейската столица Йорданка Донкова става олимпийска шампионка в една от най-конкурентните дисциплини в "Царицата на спортовете" леката атлетика - 100 метра с препятствия. Прави го с олимпийски рекорд, който е подобрен едва на Игрите в Лондон 2012. Световният ѝ рекорд в дисциплината пък остава непомръднат цели 28 години.

Титла завоюва и Ваня Гешева на едноместен каяк

Освен Йорданка Донкова, още една българка има честта да чуе българския химн на датата 30 септември. Това е Ваня Гешева, която става олимпийска шампионка на едноместен каяк. Тя е и единственият български спортист, спечелил злато, сребро и бронз в рамките на една олимпиада, след като става втора на каяк К-2 с Диана Палийска и трета на каяк К-4 с Палийска, Борислава Иванова и Огняна Петрова.

Ваня Гешева печели трите си медала от Сеул в рамките на само два дни - 30 септември и 1 октомври. Най-специален обаче остава медалът от едноместния каяк. А за България датата 30 септември можеше да е още по-специална, ако не бяха 2 сантиметра... 

2 сантиметра разделят Стефка Костадинова от бленуваното злато

Точно с толкова американката Люис Ритер успява да надскочи световната рекордьорка Стефка Костадинова, поднасяйки голямата изненада във високия скок. Примата на българската лека атлетика е сочена за абсолютна фаворитка, но златото ѝ се изплъзва, като е принудена да се задоволи със сребро. Това олимпийско злато убягва два пъти на Стефка Костадинова, но накрая тя си взима своето.

Хеттрикът от олимпийски титли на 30 септември може да бъде завършен и от поне още няколко родни състезатели, които също се качват на почетната стълбичка. Освен среброто на Гешева и Палийска в двуместния каяк, сребърен медал взима и едно от "Златните момичета" на Нешка Робева - Адриана Дунавска, и то в дебютната поява на художествената гимнастика на олимпийската сцена.

Датата 30 септември носи рекордните 7 медала на България

Бронзови медали за България на 30 септември завоюват Мартин Маринов на двуместно кану на 500 метра и Рахмат Софиади в свободния стил в кат. до 74 килограма в борбата. Така общият брой завоювани медали за деня е 7, като 2 от тях са златните отличия на Донкова и Гешева. 30 септември е и датата, на която България завоюва най-много олимпийски медали.

36 години по-късно реалността е такава, че България не може да се надява на толкова успешен олимпийски ден, нито пък на толкова успешни игри, каквито бяха в Сеул. Въпреки това няколко български спортисти са се устремили към най-високия връх в спорта, който тази година се намира в Париж. Дано успеят да го покорят...

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ "ДНИТЕ ДО ПАРИЖ 2024": България изпусна "Джобния Херкулес", който се извиси до Олимп (ВИДЕО)

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Спортните рубрики на Спортни новини - Actualno.com вече са онлайн!🤩 ✍️Всяка седмица Ви очакват коментари, анализи,...

Публикувахте от Спортни новини - Actualno.com в Понеделник, 27 ноември 2023 г.
Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес