Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стартира ремонтът на спортната зала в Лом

24 август 2019, 11:51 часа • 11448 прочитания

Саниране на сградата, изграждане на отоплителна система, основен ремонт и оборудване на голямата зала с игрището и тренировъчните зали, санитарните възли и административната част,  – това са основните дейности, които ще бъдат извършени по проекта "Инженеринг - проектиране, авторски надзор и СМР за обект: "Основно обновяване на зала "Балканиада" - гр. Лом".

 Проектът е на стойност 2 838 000 лв. и ще се изпълнява от спечелилата процедурата фирма „Парсек Груп“ ЕООД – София, с която Община Лом сключи договор.

До 30 дни фирмата трябва да представи работен проект и количествено-стойностна сметка, а след това ще започне и ремонтът.

Спортната зала е открита през 1964 г. Повече от 50 години съоръжението не е основно ремонтирано (правен е само ремонт на покрива преди 10 години), сградата се руши и от няколко десетилетия е буквално неизползваема.

На обновеното игрище ще се провеждат състезания и тренировки по баскетбол, волейбол, бадминтон и хандбал, ще бъдат основно ремонтирани и оборудвани и тренировъчните зали за бокс, бойни изкуства и фитнес.  Ремонтираната зала ще бъде мултифункционална, тя ще бъде пригодена, както за спортни състезания на национално ниво, така и за провеждането на концерти.

Проектът бе обсъден на работна среща с екип от фирмата - изпълнител, Обществения съвет, който ще контролира проекта, и експерти от Община Лом. В Обществения съвет влизат журналистът Любомир Йорданов, издателят на в. „Ломпрес“ Камелия Обретенова, учителите по физическо възпитание и спортни деятели Росен Войнов, Вася Александрова, Мирослав Колев, Огнян Ценков и експерта по проекти Борислав Бориславов. Поне двама представители на Обществения съвет ще участват в работна комисия, заедно с общински експерти, които ще наблюдават всяка една стъпка при изпълнението на проекта.

Финансирането на основния ремонт и оборудване залата се осигурява от дарение и средства от държавния бюджет. 500 000 долара (838 835 лв.) са дарени от наследството на д-р Андрей Георгиев. За хуманитарния си жест и благородство, д-р Андрей Георгиев, който дари и 2 000 000 долара за ПГ „Найден Геров“ – гр. Лом,  бе удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Лом“. 1 100 000 лв. за обновяване на залата осигури и  Министерският съвет. Още 800 000 лв., които към момента не са налични, ще бъдат осигурени по време на изпълнението на проекта, гарантира кметът Пенка Пенкова.

 

Анелия Костова
Анелия Костова Отговорен редактор
Новините днес