Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С около 1 200 души по-малко са избирателите в Асеновград тази година

25 октомври 2019, 12:19 часа • 3248 прочитания

Общо около 54 000 души ще имат право да упражнят своя глас в община Асеновград тази неделя на изборите за кмет и общински съветници и кметства по села. 460 от гласоподавателите ще гласуват за първи път в живота си. Подвижните избирателни секции в общината ще са три на брой, а лицата, подали заявление да се възползват от услугите им, са 70. Маршрутът на първата тръгва от Асеновград и преминава през селата Нареченски бани и Косово. Другата подвижна избирателна секция е насочена по трасето Избеглии - Конуш - Златовръх - Стоево. И третата е по маршрут Козаново - Боянци - Горнослав - Тополово.

Общият брой на секциите, в които ще може да се гласува в община Асеновград, е 106. Възможно е да бъде образувана такава и в МБАЛ-Асеновград, но условието е желанието си за гласуване там да заявят най-малко 10 души. Над 800 лица пък са подали заявление за гласуване по настоящ адрес. Те са с около 100 повече, в сравнение с местните избори през 2015 г. В Асеновград гласуващите по настоящ адрес ще бъдат около 40 души. Най-голям брой заявления са постъпили от село Избеглии, следвано от Златовръх.

"Това са хора, които си живеят там, но са с постоянен адрес другаде и имат само настоящ. Не искат да си сменят личните карти или чакат да им изтекат, за да го направят. А има и по-възрастни жители, които са с безсрочни лични документи. Това е постоянна тенденция в тези села", обясниха за Actualno.com от Дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) в Асеновград. Заличени от избирателните списъци в общината пък са над 6 000 души, като промените продължават заради починали в последните дни преди изборите хора.

За сравнение, на изборите за кмет и общински съветници през 2015 г. в Асеновград право на глас имаха малко над 55 200 души.

 

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес