Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Тетевен почете Априлското въстание и Георги Бенковски

25 май 2022, 10:45 часа • 1790 прочитания

На 24 май в град Тетевен се проведе тържествена заря – проверка, посветена на 146–та годишнина от Епилога на Априлското въстание и гибелта на войводата Георги Бенковски. Както всяка година, гости и тетевенци сведоха глави пред паметта на загиналите герои, отдавайки почит към тяхната саможертва.

Делото на въстаниците от 1876 г. не е случайна страница от нашата история. Тя е най-високият връх на народната саможертва, а Априлското въстание направи от българите вечен народ, защото това, което предците ни извършиха е нещо повече от история и пример за подражание, то е плътта и кръвта на безсмъртния и достоен човек, каза кметът на Община Тетевен - д-р Мадлена Бояджиева по време на своето приветствие към присъстващите.

Като говорим за саможертва, неминуемо пред нас изниква образа на Георги Бенковски и всички знайни и незнайни герои, дали живота си за освобождението ни. Бенковски - една от най-светлите фигури на Априлското въстание. След получаването на Кървавото писмо с пламнал огън в сърцето и жажда за правда сформира прочутата Хвърковата чета и с безстрашието си се хвърля в боя. За каузата, за Родината, за спасението, за нас, добави още кметът.

Тя завърши с думите, че пет вековното турско робство приключва, когато българинът се надига срещу поробителя, когато решава, че е време да изправи глава и да бъде свободен.

Приветствие към събралите се отправи и полковник Данаил Диков – зам.-началник по административната част и логистиката на Висше военновъздушно училище ,,Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия.

Сред присъстващите на традиционната заря - проверка бяха още кметът на Община Ловеч – Корнелия Маринова, народните представители Николай Нанков и Младен Маринов, Мария Стойчева – Председател на ОбС-Тетевен, зам.-кметовете Борис Врабевски, Тони Стоев и Красимир Красимиров, общински съветници, жители и гости на Тетевен.

Преди официалната част присъстващите се насладиха на музикалните изпълнения на Представителния духов оркестър на ВВС, а краят на вечерта бе сложен с красива и пъстра тържествена заря.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес