Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откъс от "Без болка" от Пийт Егоскю

05 юни 2023, 11:45 часа • 2317 прочитания

Въведение

Преди няколко десетилетия написах първата си книга, в която разказвам за чудото на човешкото тяло. Оттогава светът претърпя невероятна промяна – значително развитие на технологиите.

Чудесата на човешката изобретателност са подобрили нашите способности във всеки аспект от ежедневния живот, с изключение на един – нашите тела. Тъй като изискванията за съществуване зависят все по-малко от способността ни за движение (живеем на бюрата, в колите и на диваните си), здравето и физическите ни възможности са се влошили. Хроничната болка се превърна в проблем номер едно за нашата здравна система и това смущава и обърква медицинското съсловие от десетилетия.

Това смущение е довело до въвеждането на различни възможности за лечение и интервенции, лекарствени терапии, физиотерапии от всякакъв вид, операции и голям брой проучвания, опитващи се да определят най-добрия начин за отстраняване на болката.

Всички тези подходи започват с привидно логична предпоставка, че мястото, където се усеща болката, е и мястото, което трябва да се лекува. С други думи, източникът на болката и причината за болката са едно и също нещо.

Проблемът? Това просто не е вярно, когато става въпрос за случаи на продължителна хронична болка. Защо? Нека разгледаме първо примера с една счупена ръка. Настъпва инцидент, чупите костта си и чувствате болка и дискомфорт. Докато костта заздравява, болката постепенно отшумява. Причина и следствие: Увреждането на костите причинява болка. Заздравяването им облекчава болката.

След това нека да разгледаме друг пример: дисковата херния – проблем, който е източник на най-разпространената болка у нас, болката в гърба. Дискът – докато се приплъзва или изпъква на мястото си в гръбначния стълб – не оздравява. Болката идва и си отива. Видяхме, че счупената кост заздравява, а защо дисковата херния не?

Отговорът: Лечението на хронична болка е свързано с разбиране за нейната причина. Даден инцидент е причинил счупването на костта. Той е приключил. Тялото, като жив организъм, започва процес на излекуване то на повредите, причинени от инцидента. Той е причинил счупването на костта. Тъй като действието на силата, причинила счупването, е прекратено, костта може да заздравее. Дискът не може да заздравее, защото причината, довела до образуването на херния, все още присъства и действа.

Това е основният принцип на „Без болка“: можете да излекувате болката само ако установите и третирате причината за нея. Но тази причина може да не е толкова очевидна. Като жив организъм тялото е в постоянно състояние на клетъчното обновяване. Да не сме в това състояние, е признак на заболяване или системен дисбаланс.

Книгата има за цел да ви помогне да откриете и лекувате причината, така че да можете да позволите на тялото си да оздравее и укрепне.

Такава причина е мускулният дисбаланс.

Книгата представя над четиридесетгодишен опит, който потвърждава тезата, че дисбалансът на мускулите е причина за възникването на хроничната болка. Възстановяването на нашия природно заложен баланс решава проблема и лекува болката.

Това осъзнаване, колкото и силно и мощно да е, представлява истинско предизвикателство за вас. Ние като общество сме се убедили в това, че хората са крехки, лесно уязвими и ограничени в способностите си за постигане и поддържане на перфектно здраве. Добронамерени експерти многократно ни повтарят, че тъй като телата ни са толкова сложни, единствено те могат да установят здравословните ни проблеми, подходящото лечение и резултатите от него.

Убеждават ви да не разчитате на собствените си мъдрост, инстинкти, опит и мнение. Да разчитате на себе си, е представяно за важно само ако се доверите и на подкрепата на експертите.

Тази книга е за вас и вашия случай. Моят опит като постурален терапевт ме научи, че вие знаете повече за вашето тяло, отколкото всеки експерт, включително и от мен.

Предизвикателството за мен, автора, е да предоставя стабилни доказателства, за да можете не само да повярвате в собствената си мъдрост, но и да действате според нея. Надявам се книгата да постигне тази цел. Ако се доверите на себе си и разберете естествените, невероятни функционални възможности на тялото си, вашата трансформация ще потвърди, че балансираната мускулно-скелетна система има достатъчно енергия и капацитет, за да водите пълноценен живот без болка.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес