Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ТЕЦ "Бобов дол": Имаме разрешение за изгаряне на отпадъци

17 януари 2020, 21:57 часа • 4704 прочитания

„ТЕЦ – Бобов дол“ ЕАД има както действащо комплексно разрешително, така и разрешение за изгаряне на отпадъци и включително подписана нотификация за внос на отпадъци. Всички тези документи са подписани от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Перник и Изпълнителна агенция по околна среда. Предоставили сме ги и на всички разследващи органи. Това се казва в позиция, изпратена до медиите, от „ТЕЦ – Бобов дол“ ЕАД.

Припомняме, че по-рано при обиколка в района на Перник и язовир "Студена", новият екоминистър Емил Димитров - Ревизоро заяви, цитиран от БГНЕС, че ТЕЦ "Бобов дол" e горил отпадъци без разрешително. (Какво още каза министърът, чете тук.)

„При нас няма наличие на опасни отпадъци и никой не е доказал това“, се отбелязва в позицията на ТЕЦ-а.

„Включени сме в един безумен сценарий на един зле управляван апарат. Служителите на „ТЕЦ – Бобов дол“ ЕАД са карани да пишат обяснения, от няколко дена е спряна нормалната работна дейност на централата“, уточняват от дружеството. 

„Не искаме да бъдем част от сценарии на институциите, които не могат да управляват работния си процес адекватно и си търсят жертва“, заявяват от централата. От „ТЕЦ-Бобов дол“ ЕАД посочват също, че разполагат със следните документи, които могат да бъдат предоставени при поискване:

- решение от МОСВ за пробно изгаряне на отпадъци, подписано от заместник министър (МОСВ);

- подписано и издадено решение от страна на МОСВ за внос на отпадъци, получател „ТЕЦ – Бобов дол“ ЕАД, подписано и издадено от заместник-министър и директор Дирекция „УООП“ (МОСВ);

- подписано разрешение за изгаряне на отпадъци на „ТЕЦ – Бобов дол“ ЕАД, подписано от директор на РИОСВ – Перник;

- решение за издаване на Комплексно разрешително, издадено от Изпълнителна агенция по околна среда.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес