Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По-малко добиви от мед в Кюстендилско

28 юли 2014, 16:02 часа • 11381 прочитания

По-слаби добиви от мед отчитат пчеларите в Кюстендилско. Тихомир Стоицов, председател на браншови съюз „Пчела” заяви пред Радио „Фокус” – Кюстендил, че тази година сезонът е започнал много добре.

Пчелните семейства са презимували доста силни, имали са добри запаси от храна, но за съжаление променливото време е нанесло сериозни поражения.

„Става въпрос за това, че пчелите изконсумираха храната си, а отвън нямаше достатъчно принос и там, където пчелните семейства не бяха подхранени, те отслабнаха. Това компрометира първите паши като акацията и ранната билка. Хубавото в този случай е това, че обилната влага в почвата предразполага към цъфтеж на доста билки и плевелни растения. В момента пчелите работят и се надявам, че ще имаме, ако не добра, то задоволителна реколта”, заяви Стоицов.

Според него, категорично дъждовете действат отрицателно върху пчелите. „Те не позволяват на пчелите да работят, а единствената надежда остава тази, че при евентуално затопляне и при наличната влага в почвата, ще имаме по-продължителен цъфтеж на билките. Иначе до момента дъждовете провалиха овощната паша, акацията дори при липата беше дъждовно. Остава да се надяваме основно на билковата паша”, допълни Стоицов. Отчитат се по-ниски добиви от мед, в сравнение със същото време на миналата година.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес