Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Кюстендил подменя осветлението в 5 села

24 септември 2024, 17:58 часа • 271 прочитания

Община Кюстендил за по- малко от 8 месеца разработи и спечели проект на стойност 2 млн. лв. за подмяна на уличното осветление в град Кюстендил и селата Пиперков Чифлик, Слокощица, Нови Чифлик, Жиленци, Соволяно.

Проектът е финансиран по Национален план за възстановяване и устойчивост, Приоритетна ос Нисковъглеродна икономика, процедура BG-RRP-4.028 ПОДКРЕПА ЗА ЕНЕРГИЙНО ЕФЕКТИВНИ СИСТЕМИ ЗА УЛИЧНО ОСВЕТЛЕНИЕ - ПОКАНА 2

Общият брой осветители, които ще бъдат подменени в рамките на проекта, възлиза на 4438. За част от осветителите ще бъдат подменени рогатките, като и касетите за уличното осветление. Ще бъде внедрен софтуер, който да следи потреблението в реално време. Системата ще осигурява сигурно включване и изключване на осветителите по предварително зададен график, както и дистанционно управление на касетите.

Кметът инж. Атанасов подчерта важността на проекта, благодарение на който ще бъде подменено голяма част от уличното осветление на територията на общината.

„ Това ще допринесе за по- доброто качество на живот на нашите съграждани и за намаляване на престъпността“, уточни инж. Атанасов.

Проектът цели и 30 % намаление от енергопотреблението, което ще допринесе за спестяване на финансови ресурси.

„Веднъж пестим пари, втори път ще имаме качествени LED осветители и трети път, с тези които подменим и са в добро състояние ще подменим лампите в останалите села, които не са включени в проекта“, обобщи инж. Атанасов.

Още: Празник на плодородието ще се проведе в Кюстендил

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес