Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предстои решаващото заседание на СЕМ за новото радио на турски език

28 септември 2015, 12:25 часа • 3690 прочитания

Утре, 29 септември, от 11:00 часа предстои заседание на Съвета за електронни медии (СЕМ), като се очаква на него да бъде взето решение за придобилото скандална слава ново радио "Кърджали".

От ВМРО вече обявиха, че депутати на партията ще присъстват на заседанието. ВМРО е готово да оспори всяко решение, с което се дава лиценз на новото радио.

Дотук председателят на СЕМ Георги Лозанов и шефът на БНР Радослав Янкулов твърдо защитават новото радио с мотива, че програмата му няма да е по-различна по същество от тази на Радио "България". Членът на СЕМ Мария Стоянова обаче въобще не е съгласна с тази теза.

Припомняме, че преди две седмици, когато СЕМ отново заседаваше по темата, представители на ВМРО протестираха под надслов „Не на турска реч по Българското национално радио“. Тогава регулаторът трябваше да реши дали да се отпусне лиценз на БНР за регионална програма в Кърджали, обхващаща и област Смолян, в чийто ефир да се излъчват предавания на турски език - по три часа на ден. СЕМ отложи решението и даде срок от две седмици на БНР да представи концепция за 18-часова програма и едва след това ще се гласува дали да бъде даден лиценз.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес