Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засега оспорванията на местния вот минават по селата

20 ноември 2015, 07:30 часа • 6233 прочитания

Оспорването на местните избори пред съда засега има най-голям успех в селата и по-малките градове. Тази констатация прави в. "Сега".

Вчера (19 ноември) Административният съд в Ямбол касира балотажа в село Веселиново, община Тунджа. След като проверил броя на гласовете, съдът е установил, че действителният вот за двамата кандидати се различава от описания в протоколите. Преди това съдът в Смолян касира вота в община Баните. Няколко дни по-рано същото се случи и в разградското село Каменар. В него първоначално един от кандидатите спечели с един глас разлика, но впоследствие се оказа, че броят на бюлетините е абсолютно равен.

Не такава е картината на съдебните решения в някои от големите градове. В Добрич съдът остави в сила решението на ОИК за избор на общински съветници. Един от мотивите е, че представителите по места на жалващите се партии ГЕРБ, "Движение 21" и др. са подписали секционните протоколи, по които партиите им са поискали след това ръчно преброяване на бюлетините. Съдът прие, че след като в местните секции не е имало спор, значи всичко с протоколите е наред. В Петрич делото за избор на кмет също приключи, след като загубилият бивш градоначалник Вельо Илиев сам оттегли жалбата си срещу новия кмет Димитър Бръчков.

Административният съд в Пловдив отложи за вторник (24 ноември) делото за касиране на изборите в район Тракия, където Костадин Димитров от ГЕРБ спечели с 93 гласа срещу кандидата на Патриотичния фронт Костадин Гаров, съобщи БНР. На вчерашното заседание по делото бяха представени заверени от ГРАО копия на избирателните списъци с дописаните под черта гласували. Адвокатът на жалбоподателя обаче поиска да се представят и удостоверения и декларации с мотива, че те може да са упражнили правото си на глас два пъти. Съдът уважи искането. 

В София делото за касиране на вота също продължава. На предното заседание съдия Николина Янчева наложи глоба от 300 лв. на ЦИК за това, че не е предоставила в срок данни за изборните протоколи от секционни комисии, в които има разминавания с окончателния резултат. ЦИК ще обжалва. В Кюстендил пък делото за касация продължава на 23 ноември, след като на заседанието си вчера съдът прие 17 копия от секционни протоколи, съобщи "Фокус".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес