Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кънев: ГЕРБ и ДПС представят изборите като партиен сблъсък

23 октомври 2015, 19:00 часа • 4006 прочитания

Искам да успокоя всички хора, които се тревожат от преподреждането на властта – ние няма да се възгордеем от нашия успех и няма да поискаме нищо повече от по-бързи реформи. Това заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев пред bTV по повод предстоящия местен вот.

„Това, че ще се представим значително по-силно от предишните местни избори, няма никакво съмнение. Това, че ще увеличим на много места влиянието си спрямо националните избори, няма съмнение”, подчерта той.

По думите му РБ вероятно ще спечели в Кюстендил, Монтана и Плевен, а във Варна, Пловдив и София дясното обединение ще участва в балотаж. Кънев обясни, че това се дължи на стратегията на реформаторите: „Навсякъде издигаме хора, които са по-популярни от нас – ние сме 10-процентова партия и го знаем”.

Той даде пример със Стамболийски, Перущица и Пловдив, където РБ залага на личности, които в общините си са по-популярни от националното ръководство. Лидерът на ДСБ подчерта, че бъдещата единна десница трябва да е именно политическа сила, изградена от хора, които по места са спечелили повече от националния вот на партията.

Според него промените в обществото и изкореняването на корупцията трябва да започнат именно отдолу нагоре – от общините към централната власт. „Не партии се кандидатират на местните избори, кандидатират се личности във всяка една община – при свободната преференция се кандидатират личности във всяка една листа”, заяви Радан Кънев.

Той посочи, че ГЕРБ и ДПС се опитват да представят изборите като партиен сблъсък и „кандидатите им са така подбрани, спуснати отгоре”.

„На местните организации на ГЕРБ им се иска Бойко Борисов да им е кандидатът за кмет, а отстрани изглежда, че Цветан Цветанов им е кандидатът за кмет, което не им се иска толкова много. Местните кандидати, хората, които ще бъдат кметове, ги няма на дебатите, няма ги в медиите и на срещите с хората. Разчита се на партийния цвят”, отбеляза още Кънев.

По думите му срещу РБ се води „яростна и в огромната си част наистина долнопробна клеветническа кампания”, като причината за нея е неочаквано добрите резултати, които социолозите предричат на дясното обединение.

По казуса „Чавдар Трифонов”, Радан Кънев посочи, че кандидат-кметът на Варна наистина има присъда за каране в нетрезво състояние, но тя е резултат от това, че не си е платил подкупа, като сега темата идва на дневен ред защото е отказал да плати крупна сума на сайт, който му изпратил оферта дни преди „разкритието”.

Лидерът на ДСБ посочи и че не са истина информациите за връзка на Трифонов с лица от ъндърграунда, някои от които – по-скоро спрягани за близки до БСП в морската ни столица.

Радан Кънев заяви, че ще коментира президентската си кандидатура след втория тур на местните избори. По думите му важно е да има единна кандидатура на десницата, която да постигне победа на първи тур без подкрепата на ДПС.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес