Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Костов: Евровотът създаде рискове за нова политическа криза

31 май 2014, 16:39 часа • 33665 прочитания

Единствените спечелили от Европейските избори са ДПС и президентът Росен Плевнелиев. Коментарът направи в ефира на Дарик радио бившият лидер на ДСБ Иван Костов. Той допълни, че европейските избори са довели до критично спадане на доверието в българските институции и създадават рискове за нова политическа криза и предсрочно прекратяване на мандата на Народното събрание.

Според бившия премиер единствено партията, ръководена от Лютви Местан, би получила повече депутати, ако вотът беше и за Народно събрание. Всички останали парламентарно представени фракции губят.

С непосредствени шансове за влизане в управлението на страната стават три нови формации - България без цензура, Реформаторският блок и АБВ. Те биха имали съответно 29, 18 и 11 депутати в Народно събрание, при положение че сега нямат нищо. Това само по себе си лишава от перспектива цялото досегашно мнозинство. "То няма шанс да се възпроизведе в следващия парламент", заяви Костов.

Другият, който печели по един странен начин от тези избори, е президентът. По този повод бившият лидер на ДСБ добави: „Той не участва в тези избори, спадът на доверието в останалите политически институции не го засяга, но едновременно с това той получи изненадваща силна подкрепа от вота, предвид обстоятелствата, че взе много категорична позиция за европейската интеграция и в полза на съюзническата позиция на България. Това беше в противовес на позицията, която заеха БСП, АБВ, Атака - изявена позиция срещу европейската интеграция и позиция в полза на Москва. Това означава, че всички изпълнители и възложители на тази пропагандна кампания, която Москва води в България, подведоха и жертваха цялата българска левица".

Оценката на Костов е, че някои партии са разчели неправилно предизвикателството на евроизборите и премоделираха кампанията си като я насочиха към проруски, евразийски позиции.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес