Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Калфин: Средствата за общините масово ходят при тези с кметове от БСП и ДПС

15 май 2014, 14:28 часа • 9724 прочитания

Проектите, касаещи опазване на околната среда в Бургаска област, масово се дават на населени места с кметове на БСП и ДПС. Това посочи лидерът на евролистата на АБВ Ивайло Калфин.

Одобрени са 206 проекта на общини и селища, свързани с опазване на околната среда. Всеки един проект е за 200 хиляди лева, а общата сума за Бургаска област е 2 млн. и 60 хил. лева. Всички общини се управляват от БСП и от ДПС, като преобладават тези от ДПС, каза Калфин, предаде Агенция "Фокус".

„Това е поредното доказателство, че средствата от държавната хазна отиват по политически пристрастия. Абсолютно недопустимо е това нещо да няма друг критерии, а единственият да бъде от коя политическа сила е кметът. Апелираме още веднъж Министерство на земеделието и храните за проблема с рибарското селище Ченгене скеле - да не бави повече процедурите, за да може действително това селище да бъде устроено, регулирано така, както го е подготвила общината. Необяснимо е забавянето в МЗХ, знаме, че това е проблем, който стои от години и решението, което е намерено от община Бургас, е добро и държавата би трябвало да окаже максимално съдействие. Това е тема, която ще следим”, каза Калфин.

„Миналата седмица имахме среща с КНСБ и констатирахме изключително много общи теми. Стигнахме до идеята за подписване или за опит за подписване на всички български евродепутати на споразумение на приоритетна работа по теми, свързани с правата на българските граждани, когато работят в Европа. Не е нормално да не търсим съгласие и по отношение на правата на тези, които работят в България. Сегашното законодателство за изплащане на дължими задължения на работниците очевидно не е ефективно. Законодателството в ляво би следвало да се промени така, че собствениците да носят много по-голяма отговорност включително при драстични крайни случаи, свързани с криминализиране тогава, когато не изплащат дължими обезщетения на хора, които са работили в тези предприятия”, каза още Калфин.

„Настрана оставям темата с реиндустриализацията. До 20 април трябваше да бъде представена програма. Очевидно няма скоро да видим каква е програмата за реиндустриализацията. единственото, което чухме, е идеята да се купят остатъците от „Химко-Враца”, но се оказа, че и там има проблем. Темата за реиндустриализацията е изключително важна и особено в сектори, където България все още има възможност да възстанови традиции, които е имала, а не да ги заличи напълно”, допълни Калфин.

Ивайло Калфин добави, че хората не са информирани защо трябва да гласуват на еврозиборите. Той очаква АБВ да има 2-3 евродепутати.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес