Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦИК е отказала регистрация на 2 партии

21 август 2014, 09:33 часа • 13932 прочитания

Централната избирателна комисия (ЦИК) е отказала да регистрира две от партиите до изтичането на срока вчера. Участието на още една партия е под въпрос, докато продължава проверката на списъците подписи. Информацията съобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов в предаването "Преди всички".

Документи за участие във вота на 5 октомври са подали 22 партии и 7 коалиции, или общо 56 партии. По този повод Томов коментира: "Кандидатите за парламента съвсем не са от 56-те партии. Има около 10-тина максимум партии и коалиции с някакви шансове да попаднат в следващия парламент". Той допуска, че са възможни изненади, но при всички положения реалните кандидати са едноцифрено число.

По повод отказаните регистрация говорителят на ЦИК обясни: "Вчера отказахме регистрация на 2 партии, една е под въпрос. Възможно е да има и други под въпрос, тъй като проверката на списъците от ГРАО не е завършила. Колко точно ще бъдат участниците – ще знаем, след като тя завърши и Комисията евентуално разгледа отново някои от случаите и след като завърши срокът на обжалване на решенията на ЦИК във ВАС".

Има партия, на която не достигат няколко гласа в подписката за регистрация. Тя е получила възможност да представи допълнителен списък, който още не е проверен. Според Томов е възможно да отпадне някоя партия заради недостатъчно хора, които са се подписали в нейна подкрепа.

Той коментира и очакванията си за избирателната активност: "Българите гласуват на парламентарни избори. Очаквам, че на тези избори броят на гласуващите ще надхвърли 3,5 млн., а реалният брой избиратели не е повече от 5 млн. Убеден съм, че ще има повече гласове от чужбина".

Подадени са 22 заявления за политически партии и 7 коалиции. При разглеждането на документите се оказа, че за Българската комунистическа партия са подадени документи както от представляващия съответната партия, така и от друго лице, което твърди, че е представляващ. Това съобщи за Агенция „Фокус” говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Той добави: „За второто заявление на втория заявител от българската комунистическа партия взехме решение, с което му отказахме регистрацията. По отношение на ПП „Другата България” , тъй като подписката трябва да е структуриран вид, не беше представена в такъв, така, както е изискването, съгласно Изборния кодекс и нашето решение за регистрация. В тази връзка и на тях им беше отказана регистрацията”.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес