Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради Тур дьо Франс в България: Най-накрая правят път за село в Родопите (ВИДЕО)

17 юли 2023, 18:00 часа • 14360 прочитания

Етап на Тур дьо Франс ще се състои в България - във Велинград на 29 и 30 юли. В Студио Actualno поканихме Даниел Дуков - организаторът на Етап България, който да ни разкаже повече.

"Това състезание се прави в 25 страни в света. Този етап е насочен към аматьорския спорт, към хора, които са любители на колоезденето, към феновете на Тюр дьо Франс. Може да се запише всеки, който желае", съобщи Даниел Дуков. 

Даниел Дуков/Снимка: Студио Actualno

В състезнието участниците ще бъдат разделени на 4 възрастови групи - от 18 до 39, от 40 до 49, от 50 до 59 години и категория 60+. Всеки победител в тези групи ще бъде награден, а организаторът споделя, че идеята е на френската организация "Амори", която през 90-те години отваря този формат за аматьори, тъй като се събират много фенове на "Тюр дьо Франс", наблюдават техните комири и искат да бъдат част от състезанието. Така на ротационен принцип всяка година се отваря един от етапите за аматьори.

Още: Тур дьо Франс идва и в България през 2023-та!

До този момент има регистрирани около 700 души, като участниците в етапа в България няма да надвишат 1000 души. Крайният срок за регистрация е до 23 юли.

Даниел Дуков ни разказва повече за това как е избран маршрутът и как така се стига до това да се постои отсечка, която до този момент е била просто черен път:

"Маршрутът, който сме избрали беше подтикнат от нашите колеги от Франция, които имат изисквания, за да се направи такова състезание. Едно от тях е маршрутът да има трудност. Второто важно изискване е движението да бъде спряно, за да може хората да карат безопасно. Препоръчаха ми да разгледам района около Велинград, там са третокласни пътища, разположени в планината. Третото изискване е маршрутът да бъде над 100 километра...

Така избрахме Велинград. Пътищата, които видях са уникално направени - с мантинели, маркировки, нямаше никакви хора по този път. Изненадата беше, че няма част от път, има коларски път, но по него нямаше как да се предвижват автомобили и велосипеди. И така започват дерзанията как ще мине маршрутът от там. Това са 2,8 км. Фирмата, която строи пътищата в региона ме потърси с желанието да бъдат партньори на състезанието. Така решихме да построим отсечката. Пътят няма да бъде асфалтиран, но ще бъде заравнен, засипан и валиран с гаранция поне още една година да бъде ползван".

Още: Тур дьо Франс 2023: 22 отбора и 176 колоездачи застават на старт - кои са фаворитите?

Цялото интервю и повече за състезанието вижте във ВИДЕОТО:

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес