Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Турция пясъкът не става за бетон. Говори опитът (ВИДЕО)

15 февруари 2023, 19:30 часа • 25556 прочитания

Към Турция изпратихме много дрехи, пари, палатки, най- вече съчувствие и съпричастност към хората, които останаха без домове. Към Турция отидоха много наши доброволци, спасители и спасителни кучета. Тук при нас остана един много важен въпрос - Какво ако ни сполети подобно земетресение? Ще издържат ли нашите блокове и домове?

Отиваме на гости на една от най- големите проектантски компании у нас с над 700 проекта и над 18г. опит - ИПА. Говорим с арх. Димитър Димитров - технически мениджър в компанията. Естествено започваме с първият въпрос : Нормално ли е да има такива поражения при 8-ма степен земетресение?

Би могло да се каже, че е нормално. Това не е първото, нито ще е последното земетресение в Турция. Винаги когато там се случи земетресение над 6-а степен винаги има доста сериозни разрушения и поражения, което ни кара да се замислим какъв е проблема. Лично аз смятам, че проблемът е в качеството на строителното изпълнение и методология, която се използва. Говорим най- вече за т.нар. Монолитен стоманобетон. Казвам накратко какво всъщност е бетона - строителна смес, която се състои от три компоненета: пясък, чакъл и цимент. В турция от край време има традиция всеки един от тези компоненти да бъде заместван с некачествени алтернативи. Един от основните проблеми е пясъка.

Нямат пясък?

Имат пясък в огромни количества, но трябва да е ясно, че този пясък не става за бетон. Пясък от крайбрежната ивица, Турция има доста дълга крайбрежна ивица. Противопоказно и е забранен да се използва в строителство. Имат пясък в пустинята - съставът му е адски неподходящ за бетон. Когато говорим за нискобюджетно, средновисоко строителство, такъв пясък се използва. Ако обърнете внимание по репортажите - в самия разчупен бетон се виждат черупки от миди. Загребали са отнякъде пясък и са строили.

Какво е нашето строителство до 50-те години?

Какво е нашето строителтво след 50-те години?

Какво е строителството през 90-те? 

Какво е днес?

Вижте експертният анализ по тези въпроси на арх. Димитър Димитров:

Мирослав Димитров
Мирослав Димитров Отговорен редактор
Новините днес