Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В България цените на природния газ са най-високи в Европа: Пламен Павлов в "Отговорите" (ВИДЕО)

30 март 2023, 19:30 часа • 7369 прочитания

Колко е скъп природният газ, защо цените му са такива и ще поевтинее ли? В "Отговорите със Спасиана Кирилова", седмичното обзорно предаване на Actualno.com, разговаряме с председтеля на Българската газова асоциация Пламен Павлов.

В България цените на природния газ са най-високи в Европа, казва той: "Има похлупак върху информацията, никаква информация не излиза с оправданието за търговска тайна. Обърнете внимание, "Булгаргаз" не работи и не е регистриран нито на румънската, нито на гръцката, нито на турската, нито на унгарската газови борси. Не е регистриран и в Централноевропейския хъб в Австрия. Самата регистрация не означава нищо, но тя щеше да съдържа потенциал "Булгаргаз" да бъде търговец на газ. Сега той е едно фактурно предприятие, което кани в офиса си да донесат оферти - каквито оферти им донесат, те ги приемат и ние сме длъжни да плащаме това, което те са договорили. Докато те не станат истински търговец, а това може да стане единствено когато имаме либерализация на пазара, когато имаме конкуренция. Сега няма конкуренция. Правителството така направи, имам предвид и предното, и сега служебните кабинети, че "Булгаргаз" беше бетониран като монополист. Е, какво тогава чакаме от този монополист, освен тези високи цени? Те са в момента най-високи в Европа. И причината е именно в това, че този обществен доставчик, държавно предприятие с този си екип, с тази си визия, те са неспособни да предоставят продукт, който да бъде конкурентоспособен.

Отоплителният сезон ще приключи този месец. Проблемът обаче ще е следващият. За нагнетателния период виждаме, че няма да има проблем с Чирен при положение, че има 426 млн. кубика. Но за подготовката за следващата зима наистина имаме проблем с този екип и с тази политика, която водят. Политика на статукво – каквото им донесат, това приемат. Ние разбираме, че изваждането на дългосрочния договор с "Газпром" ще наложи един период, в който те трябва да се адаптират. Но трябваше през това време да се регистрират на всички регонални борси и да влязат в ролята си на търговец, а не на някакъв говорител – каквото са получили, това ни дават. Те са едно фактурно предприятие – препродават газа, който получават, който каквото им донесе. Те са едни статисти. Това е проблемът".

Павлов беше категоричен и, че служебният енергиен министър Росен Христов "въвежда в заблуждение обществото" - и заради думите си, с които правеше сравнение с цените на дневна база, не на месечна. Още – във видеоматериала:

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес