Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Red Hot Chilli Pipers раказват за явлението "багрок", което ще разтърси София през май

04 май 2015, 13:32 часа • 7661 прочитания

Уникалните шотландски гайдари Red Hot Chilli Pipers пристигат за първи път в България за откриването на20-и Салон на изкуствата" в Националния дворец на културата (НДК) на 11 май. В ефектния спектакъл ще вземат участие и десет български гайдари, а на сцената ще излезе и космическият глас Валя Балканска.

Red Hot Chilli Pipers ще открият "20-ият салон на изкуствата” в НДК. Какво да очакваме от шоуто?

Може да очаквате много енергия и доста различно музикално шоу, което със сигурност ще покаже на българската публика един нов музикален стил.

Какво знаете за България и за традиционната българско гайдарство?

За да бъдем честни, не много. Знаем, че в България се свири на гайда, но не сме запознати с музикалната сцена на фолк музиката. Очакваме с нетърпение идването си в една нова страна и участието си в България.

Red Hot Chilli Pipers определя стила си на музика като „багрок” ("bagrock" - микс от английските думи за рок музика и гайди (bagpipes). Какво значи „багрок”? Това ли е нещото, което прави Red Hot Chilli Pipers уникални?

„Бакрок” е комбинацията между рок музика, свирена на гайди, и традиционна музика, към която е прибавен рок елемент. И двата стила са били изпълнявани и преди, но нашият отличаващ елемент и сливането на традиционна песен с рок парче, както в песента ни Everybody Dance.

Защо избрахте името "Red Hot Chilli Pipers"? Не се ли страхувате да бъдете сбъркани с Red Hot Chili Peppers?

Търсехме интересно име, след като бяхме измислили концепцията си. Опитахме се с това, като лека закачка, и хората наистина го харесаха. Затова и останахме с името Red Hot Chilli Pipers.

Какви са плановете на Red Hot Chilli Pipers за бъдещето?

Предстоят ни няколко турнета в САЩ и континентална Европа до края на 2015 г. и началото на 2016 г. В процес сме на подготвяне на нов студио албум и се надяваме да го запишем по-късно през тази година. Като цяло планът ни е да продължим да разпространяваме явлението „багрок”.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес