Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Раждането на партия "Величие": Как, защо и кога? Eкспертен анализ (ВИДЕО)

13 юни 2024, 14:00 часа • 21321 прочитания

Защо се срива доверието в политиците? На този въпрос даде някои възможни отговори в "Студио Actualno" политологът и университетски преподавател, д-р Ваня Нушева. 

По думите ѝ появата на новата партия "Величие" на политическия небосклон не бива да ни изненадва толкова, тъй като от началото на 90-те години до този момент са констатирани несистемни партии, странни политически, и дори, екзотични формирования. "Те намират винаги представителство в парламента и подкрепата на едни около 5-10% от българските граждани. Обстоятелство, което променя политическия пейзаж, е, че има една тенденция на националистически и псевдонационалистически формации. Това е така, защото войната в Украйна провокира едни доста интензивни пропагандни модели, които въздействат в публичното пространство, заедно с инженерни политически проекти", анализира Нушева.

Според нея икономическите проблеми и значителните социални разделения, поставят на преден план и въпроса за геополитическата ориентация на страната. "Поредицата от парламентарни избори, невъзможността да бъдат формирани стабилни мнозинства, които да дават еднозначен отговор на борбата с корупцията и модернизирането на институциите, и евроатлантическата ориентация на България, доведоха до това ние да имаме поредица от избори. Така няма как да бъдат дадени нови политически предложения на избирателите, което генерира разочарование и допълнително отдръпване от политическия процес", посочи още Нушева.

Как се излиза от тази ситуация и кой носи отговорност - целия разговор гледайте във видеото.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес