Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радан Кънев: ЕК не беше длъжна да ни отправя покана за нов еврокомисар (ВИДЕО)

27 юни 2023, 19:30 часа • 8081 прочитания

България с две кандидатури за еврокомисар - Даниел Лорер от ПП-ДБ и Илиана Иванова от ГЕРБ. Време ли за нестандартни решения? Как изглеждаме в очите на Европа? Ще забави ли изборът това нестандартно решение? Трябва ли да се тревожим за това, след като нямаме устойчив диалог и нямаме коалиция между първите две партии с ротационно управление. По тези теми се обръщаме за коментар към евродепутата от Европейската народна партия Радан Кънев, който ни гостува в Студио Actualno.

"Номинацията на български еврокомисар не може да чака, защото до края на мандата на комисията остава година и половина. Нека да сме наясно, че Европейската комисия дори не беше длъжна да отправя такава покана към България, има прецеденти в миналото, когато след оставка на комисар е имало период от време, в който държавата не е представена в колежа на Комисията, което би било неприятно развитие", заяви Кънев.

Oще: ПП-ДБ номинират Даниел Лорер за български еврокомисар

"Що се отнася до двете кандидатури, а важно е, че самата Урсула Фон дер Лайен, президентът на ЕК, поиска две кандидатури от България, така че тук няма абсолютно нищо драматично, не е първият случай в мандата на Фон дер Лайен. Още при първоначалното съставяне на комисията имаше такава идея от страна на Урсула Фон дер Лайен, след като тя беше избрана, а колежът не беше още съставен. Няколко държави представиха кандидатура на мъж и жена, като основната причина беше стремежът на госпожа Фон дер Лайен да има полово балансирана комисия, нещо на което тя за добро или за лошо изключително много държи", уточни той.

На въпроса могат ли тези две кандидатури да забавят избора, Кънев отговори, че в крайна сметка президентът на ЕК ще предложи една от тези две кандидатури за одобрение на съвета и на парламента, така че няма да има кой знае какво състезание: "Не очаквайте публични дебати, няма да има избор и по този въпрос, нито Съветът, където заседават правителствата на държавите членки, нито парламентът ще имат избор между двете кандидатури. Единственият човек, който има избор между двете кандидатури, е председателят на комисията, така че нищо особено, никаква драма. В близките седмици ще разберем коя е българската кандидатура и ще се пристъпи към нейното отвърждаване".

Попитан как изглежда България със своето ротационно управление в очите на еврокомисарите Радан Кънев заяви:

"Сега нека първо да уточня, че аз никак не гледам отстрани на на тези процеси. Гледам като като български политик, прекарвам последните седмици, колкото мога повече време в България, в българския парламент, в министерствата при новите министри, в опит да бъда максимално от полза на политическия процес, който протича у нас. Така че моят поглед си е съвсем български, но да, имам непосредствени впечатления от външния поглед от колегите от различни партии в Европейския парламент, както и от много хора, с които се срещам, които са представители на заинтересовани страни в европейското законодателство, най вече на големия европейски бизнес. Фактът, че България има редовно правителство се приема еднозначно с облекчение, тук няма две мнения, хората, които са по надълбоко запознати с кризата, в която бяхме изпаднали, мога да кажа с приятна изненада посрещат тази новина".

По думите му "нищо по обичайно няма от външна перспектива от факта, че първите две политически сили са намерили формула, по която да сътрудничат предвид неколкократните провали":

"Има хора, които се изненадват, че такава формула е намерено. Те също го посрещат изключително позитивно. Хората, които се интересуват от България знаят горе долу профила на ГЕРБ и на коалицията между "Продължаваме промяната" и "Демократична България".  За тях от една страна е логично, че тези политически сили са намерили формулата една към друга. От друга страна, естествено знаят, че имаме тежки противоречия. Преодоляването на такива тежки противоречия в европейската политическа практика се приема като нещо добро, защото представете си парламента, ние сме 705 народни представители от 27 държави от 7 парламентарни групи плюс една голяма група на независими, нечленуващи в парламентарна група депутати. Вътре в парламентарните групи, особено в по големите непрекъснато се сблъскват различни национални интереси или различни детайли в нашите политически виждания. Няма как да сме еднородни, примерно близо 180 души в ЕНП. Нали си представяте колко възможни потенциални конфликти има, така че воденето на непрекъснати преговори, постигането на компромис и намирането на общия път, на общата пресечна точка, е първостепенна ценност в Европейския парламент. Тук никой не си позволява глупостта да определя компромиса като политически грях", категоричен е евродепутатът. 

"Парламентът трябва да ускори работата си, но без избрани ръководства на парламентарните комисии няма как да има пълноценна законодателна дейност. Да се приемат законите, които са договорени в общата законодателна програма, да се приемат така, както са договорени и на този етап определяща става комуникацията", смята Радан Кънев.

Още: Костадинов към кабинета: Нямаме проблеми да се срещнем на полето на правосъдието

Относно скандалите около партия "Възраждане" в последно време, той заяви:

"Поведението на "Възраждане" има ясно изразени фашизоидни елементи, има в посланията им неприкрито позициониране като руска пета колона, дали е съзнателно, дали е несъзнателно, дали е платено, дали е безплатно, не съм човекът, който ще го каже. В последните дни има откровени призиви за насилие, призиви, разделящи и настървяващи българското общество, които по моето скромно мнение на юрист, който не се занимава в повече време с наказателно право, покриват много ясно опеделени части от Наказателния кодекс. Това е работа на съдебната система. Да се толерира това поведение и подобна партия да се включва в мнозинства, вместо безусловно, ясно, публично да бъде поставена в изолатора, както се прави в Европа, това е една голяма политическа грешка, която се надявам ГЕРБ да престанат да допускат с опередлени конюнктурни цели".

Цялото интервю с Радан Кънев - вижте във ВИДЕОТО:

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес