Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Мариана Мурджева за смесването на ваксини: Това е един експеримент (ВИДЕО)

22 април 2021, 11:30 часа • 5571 прочитания

Това е един експеримент, за който все още нямаме научни доказателства. Така проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на Медицинския универститет в Пловдив, коментира предложението на здравните власти у нас хората, които са с първа доза на ваксината Oxford/AstraZeneca, при желание от тяхна страна, да си поставят втора доза на иРНК ваксина.

В предаването "Студио Actualno" проф. Мурджева каза, че няма доказателства както по отношение на това как действат ваксините, използвани по този начин - доза от една ваксина и втора доза от друга ваксина. "Няма научни доказателства, които показват, че смесването на тези ваксини няма да носи полза. Даже напротив - експериментални изследвания с мишки в универститета в Оксфорд показват, че когато се прилагат две различни ваксини от два различни производителя, тази хетероложна ваксинация усилва много повече Т-клетъчния имунен отговор, отколкото, ако се прилага само една доза от ваксината", уточни проф. Мурджева.

Тя припомни, че Националната здравна служба на Обединеното кралство е стартирала проучване, което цели изпитване на ефекта от прилагането на две различни ваксини. "Това проучване ще проследява над 800 доброволци на възраст над 50 години в продължение на 13 месеца. Така че такива проучвания ще има и вероятно те ще излязат в близките няколко месеца, но още нищо категорично не можем да кажем за кумулативната ефективност на тези ваксини", подчерта проф. Мурджева. 

"Тази опция обаче, която се предложи от Министерството на здравеопазването, а именно да се приложи една друга доза от иРНК ваксина, е възможност за хората, които са ваксинирани с първа доза на AstraZeneca, но не желаят да получат втора доза поради някакви причини. Те могат да се ваксинират, но не по-рано от 12 седмици след първата доза на AstraZeneca, с ваксина на Pfizer. Така имунизацията се счита за завършена", отбеляза проф. Мурджева. 

Ректорът на Медицински университет-Пловдив е категорична, че не е задължително да се поставя втора доза на ваксина след преболедуване на лица от COVID-19 в периода след първата ваксина. "Това е така, защото срещата с причинителя на заболяването играе ролята на т.нар. 'бустер имунизация', тоест на втора имунизация. Точно тази среща по време на боледуването помага при изграждането на по-напрегнат и траен имунитет. И все пак препоръчваме след шестия месец от преболедуването да се направи изследване за имунния отговор за проверка на специфичната имунна реакция на вируса и да се прецени необходимостта от втора ваксинация - най-вероятно със същата ваксина", каза още проф. Мариана Мурджева.

Кога ще постигнем колективен имунитет и какви са препоръките за хората с първа доза от ваксината на Оксфордския университет - целия разговор с проф. Мурджева гледайте във видеото.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес