Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Методи Лалов: Борисов даде командата Гешев да бъде отстранен (ВИДЕО)

17 май 2023, 19:30 часа • 17682 прочитания

Войната на върха на прокуратурата ни започва да придобива все повече аспекти, включително и политически. Следващият ни гост е подарявал жълто паве на кмета на столицата Йорданка Фандъкова, писал вайбър съобщения със съвети към главния прокурор Иван Гешев, подава оставка като председател на Софийския районен съд през 2016 г. и като съдия през 2019. В "Студио Actualno" посрещаме Методи Лалов.

"Оказа се, че както в съдебната система правилата се нарушват, така и в партиите, които прокламират за демократичност, за състезателност, за чуваемост, за откритост, за отчетност, тия неща са само на книга. Затова, когато се случва, се разграничавам и затова и поисках оставката на избоените хора от "Да, България"", коментира Лалов. (бел.ред.: На 11 октомври 2021 г. поисква оставките на председателя Христо Иванов на ПП "Да, България" и на членовете на Изпълнителния съвет на партията Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева с обвинение за авторитарно управление. През януари 2022 г. е изключен от ПП "Да, България").

По думите му "от години прокуратурата е зависима и нейното поведение се определя от задкулисието":

"Това е така поради законодателните особености. Нормативната уредба позволява пълна неотчетност и липса на обществен контрол. Чрез задкулисни механизми, където има ресурси и пари, тази институция бива овладявана и поведението на главния прокурор се определя главно от задкулисието. Сега виждаме очевидно разместване на задкулисните пластове, някакво състезание, което не е видимо и даване на разпореждания на прокурорите на висши постове да се конфронтират едни други".

"Гешев обслужваше Борисов, Пеевски, беше избран по тяхна поръка. Сега очевидно е дошло време да бъде отстранен и Борисов даде тази команда чрез Мария Габриел... Този човек обаче отказва да послуша своите благодетели и започва една война. Това показва, че институцията не е независима", категоричен е бившият съдия.

Той коментира оставката си като председател на Софийския районен съд през 2016 г., и оставката си като съдия през 2019-та година. С него през 2016 г. оставки подават всичките заместник-председатели на Софийския районен съд – съдиите Райна Мартинова, Силвана Гълъбова, Албена Ботева и Стоян Михов. Това е прецедент за българската съдебна система, тъй като никога дотогава административни ръководители не са подавали оставки заради несъгласие с политиката на ВСС.

"Ние показахме, че не сме самоцелно в тази институция - Софийски районен съд, че ние сме на тези постове, за да развиваме тази институция и когато насреща имаме ВСС, с който аз водих битки от самото начало, получавах винаги отговор не, когато изнасях проблемите публично, тогава получавах да", коментира той. "След като подадох оставка спрямо мен започнаха дисциплинарни производства. Две години по-късно още не бяха приключили".

"Докога ще ни представляват Борисов и Пеевски, докога нерешителни, ако щеш, хора като лидерите на ПП и ДБ, виждате колко пъти се взимат решения да не се прави коалиция с ПП и ДБ... Трябват решителни политици, които да извършат тези реформи. Политическа квота във ВСС трябва да бъде намалена. Трябва да има механизъм, в който да ни е ясно защо излъчват един или друг човек. Тези хора трябва да обясняват биографията си, вижданията си, имотите си", каза още Методи Лалов.

Цялото интервю - гледайте във ВИДЕОТО:

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес