Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КвАРТал фестивал – бохемска София оживява: Мартина Стефанова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

08 септември 2023, 13:00 часа • 5575 прочитания

В осмото издание на КвАРТал фестивал бохемска София оживява. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“ мениджърът на фестивала Мартина Стефанова. Фестивалът ще се проведе от 15 до 17 септември в столицата под мотото “Силата на хората“. Actualno.com е медиен партньор на фестивала.

Ето още за програмата от Мартина Стефанова:

Още: Отговорите: С Яница Петкова, Магдалена Радкова и Мартина Стефанова (ВИДЕО)

“Силата на хората е наистина начинът да покажем, че осем години, откакто съществува тази инициатива за връщане на стария дух на стария център на София, показва, че ние наистина имаме сила. Т.е. благодарение на тези осем години упорит труд, с култура, с урбанистични градски проекти и работа с експерти и най-вече със събуждането на гражданското общество доказахме, че това може да бъде голяма сила.

Самият квартал има друг вид, сградите са боядисани, продължава възстановяването на сградите-паметници.

КвАРТал се изписва с голямо АРТ, защото това е кварталът на занаятчиите отпреди стотина години, когато е стигала ул. “Търговска“ до самия квартал, преди да се построи Ларгото, ЦУМ и другите административни сгради , появили се след бомбардировките през 1944г. Това строителство тотално откъсва бохумския квартал. А тогава и политическата власт е отричала бохемите като цяло.

Царски квартал

Това е бил и царски квартал, където са отсядали и царските гости. Освен занаятите, които са се случвали, и Синагогата, заради която е известен като стария еврейски квартал, макар че 80% от българските евреи бягат в Израел.

Още: Сградата на софийската пожарна става огромно графити платно за квАРТал Фестивал 2018: РЕстарт!

В самата програма кварталът се обживява с различни локации, които са свързани било то с българско произвдство на продукти, с някакви артистични проекти, галерии или други.

Имаме над 60 локации. Това е старият еврейски квартал от бул.“Дондуков“ надолу, до “Сливница“, “Мария Луиза“ и “Васил Левски“. Те образуват едно каре и по средата “Раковски“ метафорично го разделя на два бели дроба. Това е карето, в което има най-много къщи паметници на архитектурата.“

Още: РЕстарт: квАРТал Фестивал vol.3 отвръща на времето!

Какво означава да върнем бохемския дух на София? Защо тази година акцент е архитектурата? И защо има раздел “Общности и език на омразата“, ще научите от видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес