Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иво Иванов: Ще има специален наказателен съд за престъпленията в Украйна (ВИДЕО)

05 април 2022, 19:30 часа • 16830 прочитания

Как може да бъде сезиран Международният наказателен съд и ще има ли военен трибунал за масовите убийства в киевското предградие Буча и въобще в Украйна? Отговорите търсим в Студио Actualno с Иво Иванов, журналист, международен анализатор и член на Българското геополитическо дружество. Ето какво каза той:

"Аз мисля, че никой сериозен човек не възлага някакви надежди на ООН, особено в сегашната му форма. Трябва да подчертаем, че става дума за два вида престъпления в Украйна. Едните са престъпления срещу цивилното население по време на война, а другите – това е нарушение на т.нар. Хагски конвенции и са престъпления против човечеството.

За престъпленията по време на война има Международен наказателен съд, но може да бъде учреден и специален наказателен съд за престъпленията в Украйна. Аз мисля, че ще се стигне може би до този вариант. Той ще съди престъпленията срещу човечеството.

Това, което виждаме в Буча, е изключително трагично. Няма нищо изненадващо в позицията на Русия да твърди, че е имало статисти, постановки и т.н. Да не забравяме как Русия до ден-днешен отрича как пияни националисти от т.нар. Донецка народна република свалиха малайзийския самолет (бел. ред. - на 17 юли 2014 г. руска ракета от установка "Бук" сваля самолет на "Малайзия Еърланс" - полет MH17. Загиват всички 298 души на борда - 283 пътници, 15 членове на екипажа). До ден-днешен Русия твърди, че украинците са свалили самолета.

Тъжно е да се говори, но аз искам да предупредя, че онова, което ще стане известно в Мариупол, ще надмине всички очаквания.

Тези престъпления показват ниския морал на руската армия, но и ниското ниво на командване, за да се стигне до такова положение някой да избива поголовно. Руската армия се оказа трагична не само технически, но и катастрофална морално.

Има един куриоз - човекът, който беше основният виновник за войните за югославското наследство, Слободан Милошевич, беше разписал създаването на трибунала в Хага. Това стана с договора в Дейтън. На един етап на мирните преговори, защото тази война ще завърши с някакви мирни преговори, Русия ще трябва да подпише такова споразумение, което ще разследва престъпленията. Това е в интерес и на руските управляващи. Защото ако те продължават да защитават тези малки зверчета надолу, отговорността се качва към тях. Някой трябва да поеме отговорност. И е по-добре за руските управляващи, за руския народ и за руската държава, за да умие петното от тези престъпления някак си. Защото паметта за тях няма лесно да си отиде.

Дали трибунал ще бъде учреден в самия мирен договор, защото Дейтънският договор не е под егидата на ООН, но е на Великите сили, които участваха в преговорите и си положиха подписите, ще видим. Така че юридически възможностите съществуват.

Изкушаващо е да се направи паралел между клането в Сребреница през 1995 г. и случилото се в Буча, но не е така“.

Каква е разликата и как медиите могат да помогнат с доказателства за военните престъпления в Украйна ще разберете от видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес