Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иван Бакалов за снимките на Борисов от спалнята: Това е пропагандна война, а не експертиза (ВИДЕО)

18 юли 2022, 19:30 часа • 52952 прочитания

Преди дни председателстващият комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент Томаш Здеховски заяви, че е получил данни, че снимките и видеото на бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и пачките в нощното му шкафче са били манипулирани. Данните се базират на петорна компютърна експертиза, назначена от българската прокуратура. Кадрите предизвикаха политически скандал у нас през 2020 г.

Чуха се и други мнения, че кадрите са автентични.

"Биволъ" и e-vestnik, чието лице е журналистът Иван Бакалов, направиха експертиза на снимките малко след като те се появиха публично. Ето какво сподели по темата самият Иван Бакалов в "Студио Actualno"!

Как оценявате последната петорна експертиза относно автентичността на снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов?

Нашата прокуратура мълча, а изведнъж излезе един депутат от ЕНП, изказва се и нашите медии го предадоха все едно от Брюксел е дошла експертиза. Заглавието на 24 часа беше: "Брюксел след петорна експертиза: Снимките са фалшиви". Много други медии го поднесоха по същия начин.

Каква е вашата експертиза? Казвате, че може да бъде повторена от всеки IT експерт.

Точно така. Всеки програмист може да си изтегли файловете и да види какво пише в мета данните.

Истинските експерти в тази област - цифрови технологии, не са много. В съдебната система има много вещи лица, които са изкарали някакви курсове и се изказват като експерти. Имам чувството, че са давали снимките на няколко вещи лица, докато не са се намерили някои, които да кажат: "Снимките са фалшиви" .

Имаше някои доста нелепи оценки. Имало обекти, които са с различна резолюция - не може да има такова нещо. Една снимка си има определена резолюция за цялата снимка. Имаше забележки за водния знак - да говориш за цвета на водния знак на пачки легнали в чекмедже е нелепо. Трябва да се вдигне банкнотата към светлина, за да разбереш какъв е водния знак.

Основното е, че ги нямало оригиналните файлове и това поставяло под съмнение автентичността на снимките. Имаме файл, снимка в телефона, който когато се копира е абсолютно същия като обем и данни. Кой е оригиналът? По този начин се създават две идентични версии. Много е условно да се говори за оригинал.

Може да се установи дали е отварян файлът в програма за обработка на изображения например. Такива програми винаги оставят следа дори без да е променяно нищо в него.

Какво знаем за снимките?

Правени са от три различни телефона. После изпратиха видео, пратиха и звукозаписи. Последваха още няколко снимки, на които спи.

Ако се оспорват кюлчета и пачки, какво казва прокуратурата за снимките, на които спи? Няма търсене на човека, които е заснел снимките. НСО имат записани всички, които влизат и излизат от там. Ако няма значи всичките са за уволнение.

Коя е "Мата Хари"?

Мисля, че са три различни. Най-ранните са правени с iPhone 6S, след това с iPhone 6 (по- стар модел), ако е една и съща - би следвало да е с по-нов телефон, а не по-стар. Последните са правени с iPhone 10.

В мета данните на някои от снимките се регистрира опит да се заличи датата, на която са снимани. Това е манипулация, но тя само доказва, че снимките са истински. Намерихме и опит да се заличи часа, но намеса с Фотошоп няма.

Нямало промяна в обстановката в продължение на година и половина. Това също не е вярно. На някои снимки мокета е друг, козметиката по шкафчето е различна, завивките са други.

Не били виждали хората от НСО и камериерките кюлчета - това, че не са ги виждали доказателство ли е, че ги няма?

Цялата работа е информационна война и манипулация.

Мнението на Иван Бакалов за политическата стойност на петорната експертиза вижте във видеото!

Мирослав Димитров
Мирослав Димитров Отговорен редактор
Новините днес