Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Химн за всяко българско училище - мечта на "Музикаутор" в кампанията "Светилник" (ВИДЕО)

22 юни 2023, 12:15 часа • 5089 прочитания

На 18.06.2023 се проведе концерт в Народния театър, на който се представиха премиерно химните на седем български училища. Tова е второ издание на кампанията "Светилник" на "Музикаутор". В концерта участва и Гвардейски представителен духов оркестър. Сертификати за химните се връчиха от Хайгашод Агасян – композитор, Васил Василев – директор на Народен театър "Иван Вазов", Кирил Вълчев – генерален директор на БТА, доц. д-р Елена Тренчева – декан на факултет "Екранни изкуства", НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", Милен Митев – генерален директор на БНР и заместник-министъра на културата Виктор Стоянов, както и Иван Димитров – изпълнителен директор на "Музикаутор", когото поканихме в Студио Actualno.

"Музиката обединява. Това, което постига тази кампания е да обединява всички участници в един творчески процес, в който може да се създаде едно произведение - музикално, което да обедини всички деца от едно училище", заяви той.

Програмата "Светилник"

"Нашата дейност, с оглед на това, че "Музикаутор" е реално обединение на 3000 автори, също и музикални издатели. Реално част от приходите, които ние генерираме, се насочват към така наречения културен фонд на дружеството, чрез което ние стартираме определени програми и тази конкретно за "Светилник" отпуснахме средства от нашия културен фонд за създаването на 6 училищни химна".

Какви са изискванията към училищата?

"Имаме изисквания към училищата, които могат да кандидатстват при нас - първото и най важно нещо е да имат опит в управлението на проекти, тоест да могат да взаимодействат в целия този процес. Другото нещо е да имат музикална паралелка и да имат музикален педагог, след което училищата, които имат интерес - първата година го направихме изключително и само в София, за да видим тестово как се случват нещата в интересът беше доста силен. Тази година вече разтворихме ножицата и отидохме в няколко града в провинцията Стара Загора, Благоевград, Кюстендил, Казанлък, също така София, разбира се", обясни изпълнителният директор на "Музикаутор".

Още: Иван Димитров, изпълнителен директор на МУЗИКАУТОР: Мисията на "Светилник" е насочена към формиране на среда, чрез която България може да се развива

Процесът

Той обясни, че училищата кандидатстват с определени формуляри, показват тяхната история и техния капацитет да управляват проекти в тези формуляри изписват какво е желанието това идеята за техния химн - дали има информация да има неща, свързани с техния патрон, неща, свързани с образованието, с други ценности, за взаимодействие:

"След като получим в дружеството тези формуляри, ние ги преценяваме, имаме комисия, която независимо избира 6 броя училища, за което ние изпращаме покана до нашите членове. Ние имаме над 3000 членове, те формират творчески екипи от композитор и от текстописец, които виждайки какво е изискването на самото училище подготвят песен и я представят на конкурсен принцип към училището. Училището избира конкретно произведение, което допада, в най голяма степен импонира на това, което иска химна да представлява за него, за учениците, за родителите, за учителите, за всички и ние осигуряваме финансирането. Следващата стъпка, след като химна е готов се прави аудиозапис. Учениците са интегрирани в този процес като при определени обстоятелства".

"Миналата година учениците от Музикалното училище "Любомир Пипков" бяха ангажирани в това да изсвирят музиката, а децата от съответната музикална паралелка изпяват. Затова е необходимо да имат музикален педагог и някакъв опит предварително, след което се появява още по интересната част - студентите от НАТФИЗ, които правят видео. Те имат абсолютно творческа свобода да направят сценария и да го заснемат и да предложат краен продукт". спомня си Иван Димитров.

По думите му най-хубавото при НАТФИЗ е, че след като проектът е минал пилотно миналата година, сега в рамките на този сезон на "Светилник", НАТФИЗ включва изработването на тези химни като част от учебната им програма: "За нас е прекрасна референция", каза още той.

Цялото интервю с Иван Димитров вижте във ВИДЕОТО:

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес