Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евгений Кънев: За да не стане Русия наш съсед и да ни нападне, трябва да помагаме на Украйна (ВИДЕО)

19 октомври 2022, 20:30 часа • 7855 прочитания

Очаквано за мнозина, първият ден на 48-то Народно събрание бързо се превърна във фарс. Още при първата задача, за да заработи парламентът нормално, новите депутати се препънаха – получи се каша с избора на председател на Народното събрание.

Безпрецедентно: Народното събрание остана без председател (ВИДЕО)

Това обаче със сигурност не е най-важната задача пред настоящото Народно събрание. Ще успее ли то да приеме новия държавен бюджет? Ще има ли реален напредък в съдебната реформа, който да предизвика и видима борба с корупцията? Каква ще е позицията ни за войната в Украйна, която определя и важността ни в геополитически план и в съюзите, на които сме член (ЕС и НАТО)? В Студио Actualno гостува Евгений Кънев. Той е финансист, доктор по икономика. Автор на книгата "Публично-частно партньорство" и е част от проекта "Алтернатива за правни и икономически изследвания".

Войната в Украйна и много силното разделение Изток – Запад удари по основни и важни вътрешни теми за България, защото раздели допълнително и политическите сили у нас. Затова и се търсеше повод предишната управленска коалиция да се разцепи, е мнението на Евгений Кънев. А инфлацията вече е проблем номер едно – съответно, няма как борбата с корупцията да е и голяма част от българите не припознават тази борба за най-важна.

Геополитическата ориентация е много важна за бъдещето ни и то в смисъла на членството ни в ЕС – ние бяхме приети с условието да направим съдебна реформа, а още има европейски механизъм за надзор върху нас в това отношение, напомни Кънев. И беше категоричен – ценностите на ЕС, т.нар. евроатлантически ценности, са вписани в Конституцията ни, но ние всъщност не ги спазваме. Не може да сме в такъв съюз като ЕС само с интересите си, имаме и задължения. Европейският съюз е съюз за защита на по-малките – ако не сме там, ще попаднем в свят, където ще сме придатък на силните и борбата между тях. "Трябва да направим всичко възможно Русия да не победи заради нас самите", е неговата позиция.

Правителство с този парламент може да има, но с третия мандат, ако някоя от по-малките партии наруши предизборните си обещания – това е рецептата настоящият парламент да оцелее според Кънев. Не мисля, че има някой, който да вярва в дълъг хоризонт на този парламент. Не линиите, ами браздите между партиите го предопределят, видя се и от избора на нов председател, добави Кънев.

Правилно ли е да има таван на цените на тока, на газа, което сега е сочено за спасение в България, но още повече в Европа - ВИЖТЕ ОТГОВОРА ВЪВ ВИДЕОТО:

Мирослав Димитров
Мирослав Димитров Отговорен редактор
Новините днес