Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Миналата година ни плашеха с мини по морето, тази година с "Каховка" (ВИДЕО)

21 юни 2023, 19:30 часа • 5431 прочитания

След взрива на язовирната стена на яз. "Каховка" и екологичното замърсяване си задаваме въпроса: "Ще почиваме ли на българското Черноморие?" Този въпрос пряко кореспондира и с целия туристически сезон. Ежедневен мониторинг се осъществява от Министерството на околната среда и водите за възможни екологични щети в българската акватория на Черно море. Сателитните наблюдения и извършеното цифрово моделиране на водните течения не дават повод за притеснение. Това съобщи Явор Димитров, директор на Басейнова дирекция "Черноморски район". Успокоява ни и новият министър на туризма - Зарица Динкова. Към нея имаше отворено писмо от туристическия бранш, в което заявяват, че "няма как да работят с човек, който няма никаква експертиза в сектора". По всички туристичеси теми в Студио Actualno e проф. Румен Драганов - Директор на института за анализи и оценки в туризма.

"Аз не виждам някой от българите да се притеснява за каквото и да е било. Вече българите са наблюдатели, те общо взето наблюдават до къде ще им стигна акъла на едните или другите, които нагнетяват отляво и отдясно. И тук е същата история. Има някакви спорещи страни, които спорят кой е взривил язовира и как той ще унищожи туризма в Черно море. Тази лакърдия я слушаме от много време", заяви Драганов.

Oще: Жертвите от наводнението при "Каховка" са 57 души, има изчезнали

"Туристите и туристическите следвят много внимателно въпросите за сигурността. И не само следят водата на Черно море, какво се случва там по отношение на храните, по отношение на придвижването по магистралата и нейното натоварване и други. Не виждам тревога в никой, що се касае до  всички тези фалшиви новини, тъй като стана ясно, че нито в Молдова, нито в Румъния и в България има каквото и да е замърсяване. Миналата година в Черно море очаквахме мини, излизаха някакви глигани от Черно море. Тази година имаше крави, по едно време имаше и акула в Черно море, какви ли не заплахи. Всичко това е част от фалшивите новини. Заплахите са съвсем ясни. Всеки трябва да знае, че когато отива където и да било, особено по морето трябва да спазва хигиена, да си мият ръцете, да внимава каква храна си слага в устата", каза още той.

Какъв сезон очакваме? Каква е заетостта?

Според експртът ни очаква ни много силен туристически сезон:

"Българският туризъм е на много високо ниво вече инвестициите, които бяха направени от последните 15 20 години в него са доказателство, че ние от една страна имаме много неща, които не са по различни от Европа и света, защото това са технологиите. Вижте масите, столовете, на които стоим, но осветлението и навсякъде това са европейски стандарти и голяма част от материалите дори не са произведени у нас. От тази гледна точка пък след пандемията тръгна и целият туризъм, не само в България по всички страни. Ние от началото на годината имаме ръстове за всеки един от месеците. Така завършихме предходната година".

"Средно сега за шестмесечието в края на месец юни ние очакваме да отчетем около 5 800 000 чуждестранни посетители, които са влезли в страната при 4 800 000, които са влезли през 2019 г.. Тоест ние имаме 18% ръст или 1 милион повече чужденци, влезли в страната. Виждаме колко интензивни са пътуванията на българите и това ще бъде през цялото лято. Ние очакваме около 3 200 000 чужденци само за летния сезон и то само по Черноморието и около 5 100 000 българи, които някои от тях многократно отиват на море. Това означава интензивно лято на морето. Юни месец и май ги водим водим нисък сезон.  Заетостта е много ниска.

След 15 юни до 15 юли е среден сезон, а натоварването е между 25 юли и 5 август. Тогава вече сме във високия сезон". 

Новият министър на туризма

"Зарица Динкова е не по-различна от всяко политическо назначение. Г-жа Динкова е успяла да стане министър, борела се е в партията. По никакъв начин не трябва да смятаме, че министърът трябва да бъде професионалист. В какво да бъде професионалист - ресторантьорството е различно от хотелиерството и т.н. Това са различни неща и занаяти. Ти трябва да си политик, не експерт", коментира Румен Драганов.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес