Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Динамика и комфорт при нова безопасност за хората на Автосалон София 2017

20 октомври 2017, 09:12 часа • 20360 прочитания

Интервю с г-н Нестор Несторов – член на УС на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България - Actualno.com.

Г-н Несторов, изложението във Франкфурт показа удивителни нови концепции за задвижване, както и системи за безопасност и сигурност за световния автомобилен пазар. Какво показваме пред българската публика на автосалона в София?

Автомобилният свят се намира пред нов етап от развитието си и значимостта на алтернативните концепции, спрямо конвенционалното задвижване, никога не е била по-висока. Всеки производител инвестира огромни ресурси в разработването на иновативни технологии, които да са реална алтернатива на двигателя с вътрешно горене и те бяха акцент на последното изложение във Франкфурт. Посетителите на Автомобилен салон София могат да видят на живо 28 експоната, които са с хибридно или изцяло електрическо задвижване. Освен в посока екологичност, се полагат огромни усилия за безопасността в автомобилите. Редица иновативни асистиращи системи повишават значително нивото на активна безопасност, а оптимизирането на пасивните системи намалява риска от тежки последствия от пътно транспортно произшествие. Комбинирайки ефективността на тези две основни групи системи за безопасност, можем да потвърдим напредъка в това отношение през последните години.

Има ли статистика с колко са намалели жертвите на пътя, в резултат на въвеждане на новите технологии?

За съжаление всички ние в България научаваме ежедневно от медиите за постоянно случващи се пътно транспортни произшествия. С конкретна статистика не разполагам, но е факт, че всички тези системи подпомагат шофьорите в критични ситуации и намаляват значително риска от грешна намеса от страна на водача.

Бихте ли изброили конкретни системи за безопастност?

Ще изброя част от активните системи за безопастност, които са с превантивна функция. Система за аварийно спиране, която се активира при разпознаване на критична ситуация в зоната пред автомобила. При желание за смяна на пътната лента може да се разчита на асистент за мъртвата точка, който да предотврати засичане с друг автомобил. При разсейване от страна на водача влиза в действие система за поддържане на пътната лента, която разпознава пътната маркировка и активно прави корекции в движението на волана за кратък период. Асистенти за разпознаване на умора при водача и за индикиране на пътните знаци също спомагат за повишаване на безопастността.

Има ли опасност шофьорите да станат „лениви“, защото колата „мисли“ вместо тях?

Тези системи работят паралелно с водача и не могат го заместят във всички пътни ситуации. Тук е момента да отбележа, че на Автомобилен салон София може да бъде видян първият автомобил от трета степен на автономност. Това означава, че в определени пътни ситуации този автомобил може изцяло да замести водача и вниманието му за този период да не е необходимо.

Ще изчезне ли тръпката от шофирането, за сметка на сигурността в придвижването?

Определението - тръпка от шофирането е доста двусмислено понятие и силно се надявам, че всички участници в движението подхождат с голяма отговорност към спазването на правилата на движение. А удоволствието от шофирането не мисля, че изчезва, а дори се засилва, когато вземем под внимание иновативните технологии в посока – динамика и комфорт.

Новите системи за сигурност няма ли да оскъпят прекалено много продуктите на автомобилната индустрия? Как реагират потребителите?

Делът на вграждане на асистиращите системи се покачва сериозно и това доказва, че все повече хора ги считат за необходими. Естествено, че те влияят на цената. Но определено мисля, че когато става въпрос за здраве и човешки живот подобна инвестиция не трябва да се разглежда само от финансов аспект.

Автомобилният салон София 2017 отвори врати широката публика и ще продължи до 22-ри октомври. В шестте зали на Интер Експо Център са изложени повече от 300 експоната на 44 световни марки (36 автомобилни и 8 мотоциклетни), както и гаражно оборудване, резервни части, гуми, масла, аксесоари, лизингови компании, банки, застрахователи. Работното време за посетители е между 10.00 и 20.00 часа.

------------

Нестор Несторов е Бранд мениджър на Фолксваген лекотоварни автомобили от 2012 г. и член на УС на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (AАП) от 2016 г. Завършил е Автомобилостроене в Техническия университет в Дортмунд, Германия. Има опит в автомобилния бранш вече 15 години. Работил е за Мерцедес Бенц (производство и развойна дейност) в периода 2004 - 2007 в . От 2008 e част от екипа на Порше БГ ЕООД.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес