Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Девет месеца без книжка, ако пиеш сироп за кашлица? Какво не знаем за наркотестовете? (ВИДЕО)

21 октомври 2022, 12:00 часа • 14144 прочитания

Думата наркотици започна да звучи злокобно последните години след множеството убийства на пътя. След всяка катастрофа започнахме да чуваме не само промили алкохол в кръвта на водача, а и какво са показали тестовете за наркотици.

Иван Демерджиев - служебният министър на вътрешните работи разпореди проверки за алкохол и наркотици и сред служителите в МВР, последваха и съмнения колко са точни тези тестове за наркотици?

Наш гост в Студио Actualno e Робърт Ахабабян - собственик на фирма КЕРАГОН и управител на електронен магазин за тестове за алкохол и наркотици ALCOTESTER.BG.

Стана ясно, че за шофьорите и полицаите ще има едни и същи тестове? Точни ли са обаче?

Първо нека кажем какви тестове използва полицията. Те са два типа - Drug chek 3000 И Drug test 5000. Drug chek 3000 има известни проблеми, затова в последните години се тества основно с Drug test 5000. Технологията му е надеждна, но като цяло технологията, на която се базират тези тестове е имунологичен тест с антитела - прецизна е, но има своите ограничения. Това е и причината всички тези тестове, които се правят на пътя на всякъде по света, да се приемат само за индикатор за употреба на наркотик, но не и за доказване. След това се ходи на кръвен тест.

Защо се появяват разлики и неточности? Кое е ключовото един тест да е точен?

Това е каква е чувствителността на теста - нека си го представим като рибарска мрежа, ако е голяма дупката, тя ще пропусне малките рибки, но ще задържи големите, ако е тясна - тя ще задържи и малките рибки, които може и да са невинни граждани. Тестът хваща молекули - ако в дадената проба има конкретна молекула тестът ще се позитивира. И ключовият момент е количеството на тези молекули - ако са прекалено малко не би трябвало да се позитивира, защото е възможно това да се случи дори от някои лекарства като сиропи за кашлица, в които има кодеин. Количеството му е малко, но ако се тестваш много скоро след прием, абсолютно възможно е тестът да позитивира като за след прием на хероин, което е много тежко нарушение. Следва кръвен тест, който за съжаление понякога отнема месеци, за да стане готов, а през това време вие сте без книжка и автомобил.

Какво представлява тестването?

Какви са разликите в чужбина и у нас?

Колко време след употреба на марихуана или друго наркотично вещество ще има положителен резултат при тестване?

Каква е причината за все повечето положителни проби за наркотици?

Колко и какви са фалшивите положителни тестове?

Гледайте във видеото!

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес