Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знатните дами от Тъмните векове били погребвани с африканска слонова кост

04 юли 2023, 08:38 часа • 2874 прочитания

Ново изследване показва, че търговските връзки на Британия през Ранното средновековие са били много по-широки, отколкото може да се предположи по писмени зточници.

По време на разкопки през 2017 – 2019 г. в Линкълншър в източната част на Англия археолозите откриха гробище, датирано от края на V - средата на VI  век. Въпреки силните разрушения, причинени от земеделски дейности, 49 гроба са се съхранили достатъчно добре.

Сред тези гробове особен интерес представляват седем женски. Сред погребалния им инвентар имало пръстени, изработени от кост, подобни на които и преди това са срещани в гробове на знатни англосаксонски жени.

Тези пръстени са твърде големи не само за носене на пръсти, но и за гривни: диаметърът им е 10 – 15 сантиметра. При погребенията те винаги са разположени на нивото на бедрата. Затова учените сега смятат, че това са елементи от чанти. Те били окачвани на колана на дамата заедно с ножове и висулки.

Такива пръстени са открити в гробове на знатни англосаксонки от Ранното средновековие Hugh Willmott

Най-ранното споменаване на костни пръстени в ранни англосаксонски (V –  VII век) гробове в Англия се появява в доклади на антиквари през XIX век. През 1812 г. Колт Хоар публикува най-ранната известна гравюра на такъв пръстен като част от по-голяма колекция от могилни предмети в Югозападна Англия.

Археолозите вече са открили стотици костни основи за чанти от англосаксонски погребения. Във всички случаи става дума за богати женски гробове от V – VII век. Няколко пъти такива пръстени са намирани при разкопки на ранносредновековни гробища в Северна Германия, но археолозите наричат ​​подобна практика там изключение, за разлика от Англия.

Още през XIX век антикварите предполагат, че тези пръстени са изработени от слонова кост. Но историците тогава не са съгласни: всичко, което знаем за Англия от този период, противоречи на такова мнение.

Археолози, изглежда, откриха Льобаа – сапотекската земя на мъртвите

Най-близките слонове са в Африка. Наистина, някога както Великобритания, така и Северна Африка са били колонии на Римската империя. Но дошли варварите, Рим паднал и в Европа настъпили Тъмните векове, които не само донесли неграмотност, запустяване на градовете и всеобщ хаос, но и разрушили установените търговски връзки.

Ето защо възниква напълно логична теория, че пръстените са направени от бивни на моржове (тогава масово се използват за други изделия) или мамути. Но дори тук възникват въпроси: във Великобритания няма моржове, а находките на мамути не са в изобилие. Авторите на изследването, публикувано в Journal of Archaeological Science: Reports, са успели с помощта на биомолекулярен анализ ​​да установят от какъв материал всъщност са направени мистериозните пръстени.

Резултатът се оказал неочакван, макар че повторил първите предположения на антикварите от XIX век. Пръстените са изработени от слонова кост, която от своя страна е получена от слонове, които са живели приблизително в района на Аксумското царство (територията на съвременна Еритрея и Северна Етиопия).

Това е удивителен извод. Между Британия и Аксум има хиляди километри. Кой и с какво е доставял слонова кост в северозападните покрайнини на Европа? Или може би това са останките от лукса на късната Римска империя?

Гроб на жена от Ранното англосаксонско гробище. Талисмани за колани и чанта с пръстен от слонова кост са разположени при лявото ѝ бедро (бялата стрелка) Katie A. Hemer et al.

Радиовъглеродното датиране показало, че слоновете, чиито кости са намерени в Линкълншър, са живели около V – VI век. Тоест те са били съвременници на погребението. Това означава, че слоновата кост е постъпвала в Англия редовно и в значителни количества, а не е останала там от римско време.

По-голямата част от информацията за Тъмните векове е достъпна благодарение на археологически разкопки. По техните материали става ясно, че англосаксонските кралства от този период са живели от натурално стопанство. Те не са имали собствени монети, а тези, които са останали от римляните, са били използвани като украса, а не като платежно средство.

Резултатите от новото изследване повдигат и много въпроси. Кои мореплаватели от онова време са могли редовно да плават от Африка до Британия? Викингските общности, които след няколко века ще започнат да комбинират грабежи с търговия, все още не са се формирали, следователно не става дума за тях. Също толкова интересен въпрос: какво може да са предложили англосаксонците като плащане за екзотичните стоки? И къде в Африка може да се търсят следи от това плащане?

В Турция откриха крепост, видяла хетите и Александър Македонски

Да добавим, че пръстените в погребенията на знатни англосаксонци изчезват след около 700 г. сл.Хр. Това съвпада с установяването на арабски контрол над Северна Африка. Вероятно именно тяхната експанзия е отрязала този екзотичен търговски път.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес