Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зловещите звуци, които Земята издава при смяна на магнитните полюси (ВИДЕО)

19 октомври 2024, 10:09 часа • 1303 прочитания

Преди десетки хиляди години магнитното поле на Земята се е обърнало – и сега учените са пресъздали натрапчивия звук, издаван от това катаклизмично събитие.

Използвайки данни от мисията Swarm с три спътника на Европейската космическа агенция, навлизайки дълбоко в магнитното поле на нашата планета, датски и германски изследователи са успели да картографират и пресъздадат звуците на това, което е известно като събитието Лашамп, довело до обръщане на магнитното поле на Земята преди 41 000 години.

По време на това събитие, което е кръстено на потоците от лава Лашамп във Франция, където за първи път са открити доказателства за това обръщане през 60-те години на миналия век, магнитното поле на нашата планета отслабнало до само пет процента от нормалната си сила.

Защо магнитните полюси на Земята се обръщат?

Това е позволило на куп космически лъчи да преминат през атмосферата – и както изследователи от Техническия университет на Дания и Германския изследователски център за геонауки показват в своето изследване, това е било съпроводено с ужасен звук.

След като по същество са съставили бележките на това древно събитие, скандинавските изследователи са използвали записи на скърцане на дърво и падане на камъни и са ги смесили, за да създадат странните извънземни звуци на полудялото магнитно поле на планетата.

Въпреки че това е първото представяне на събитието Лашамп, то не е първият път, когато данните от мисията Swarm на ESA са използвани за озвучаване на магнитното поле на нашата планета.

Още през октомври 2022 г. космическата агенция и Техническият университет на Дания пуснаха аудиозапис на това как звучи нашето съвременно магнитно поле – и то също е доста смразяващо.

Подобно на по-новия запис, изглежда, че изследователите са използвали записите на скърцане на дърво, за да представят „звука“, който магнитното поле на нашата планета може да издава по време на слънчеви бури.

На ръба ли е да се преобърне магнитното поле на Земята?

За записа от 2022 г. учените получили достъп до 32 високоговорителя на площад Солберг в Копенхаген, за да възпроизведат представянето на магнитното поле за обществеността точно навреме за Хелоуин през същата година.

С това последно издание датските изследователи отново са извадили звуците от магнитното поле на нашата планета навреме – и са го направили точно след като още една мощна слънчева буря ударила Западното полукълбо.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес