Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо змиите са толкова дълги?

09 август 2016, 19:05 часа • 7687 прочитания

Учените са открили ген в змиите, който е отговорен за дължината им и може да помогне на хората с увреждания на гръбначния стълб.

Изследванията показват, че змиите дължат хлъзгавостта на органите си на един-единствен ген.

Генът Oct4 регулира стволовите клетки и влияе на растежа на средната или на задната част на змията.

Еволюцията при змиите е довела до това, че въпросният ген Oct4 остава в тялото им за малко повече време от обичайното, пише Daily mail.

Д-р Рита Айрес от Instituto Gulbenkian de Ciencia (IGC) , Лисабон, Португалия, казва: „Формирането на различни области на тялото работи в строга система на свързване на гените“.

„Гените, които участват във формирането на задната част трябва да прекратят дейността си, така че гените, които участват в образуването на опашката да започнат да работят.“

"В случая със змиите, които наблюдаваме, генът Oct4 се поддържа активен по време на по-дълъг период от ембрионалното развитие, което обяснява защо змиите имат толкова дълго тяло и много по-къса опашка“, обяснява Айрес.

Учените твърдят, че разбирането за ролята на гена Oct4 в поддържането на тялото на змиите по-дълго може да хвърли нова светлина върху регенерацията на гръбначния мозък.

Въпреки напредъка в областта, те демонстрират, че може да се лекуват увреждания на нервите на гръбначния мозък, но само до известна степен.

Ръководителят на изследването д-р Мозес Мало заяви: „Идентифицирахме ключов фактор, който позволява неограничен растеж на задните структури толкова дълго, колкото той остава активен.“

„Сега ще видим дали можем да използваме гена и в ДНК-то, която поддържа дейността си за разширяване на клетките, които гръбначния мозък се опитва да регенерира в случай на нараняване“, добави Мало.

Стефани Вакарелийска
Стефани Вакарелийска Отговорен редактор
Новините днес