Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо пеперудите пият сълзите на костенурките?

08 март 2016, 08:15 часа • 12957 прочитания

В тропическите гори на Западна Амазония може да се види невероятно зрелище – пеперуди, кацнали върху главите на костенурки, пият сълзите от техните очи. По този начин насекомите попълват недостига на минерали в своя организъм, пише National Geographic.

„Любимци“ на пеперудите са станали жълто-петнистите амазонски костенурки (Podocnemis unifilis). Това са доста големи (с дължина до 45 см и маса до 8 кг) всеядни животни – те се хранят както с растения, така и с насекоми, мекотели, ракообразни и други малки животни. Продължителността на живота на речните костенурки е 60-70 години.

Връзката между костенурките и пеперудите е обяснил Фил Торес от изследователския център при националния парк Тамбопата. Според него в този регион на животните не достигат минерални макроелементи и на първо място сол, тъй като водата в тропическите гори е сладка.

В същото време както хищните представители на фауната получават аминокиселини, натрий и други минерали и елементи благодарение на животинска храна, така вегетарианците, сред които и пеперудите, са лишени от такава възможност, което ги кара да търсят допълнителен източник на „витамини“.

В природата такова явление е доста разпространено – някои папагали лижат глина, а маймуни ядат земя. Но попълването на минерали от сълзите на друго животно не се среща никъде другаде освен в горите на Амазония.

Но не само местните пеперуди пият сълзите на костенурките, това правят и пчелите. Последните обаче създават някои проблеми на костенурките и животните се опитват да се отърват от тях. Според Фил Торес това може да се дължи на дразнещото жужене на пчелите.

Пеперудите не пречат на костенурките, единственият отрицателен аспект се явява това, че когато пият сълзите им, те препречват гледката на костенурките и те лесно може да станат жертви на хищници.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес