Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо хората вярват в късмета и предсказанията?

22 август 2022, 10:05 часа • 4637 прочитания

Вярата в свръхестественото е разпространена в целия свят, но вярата в късмета и предсказанията е най-силна в някои страни в Южна Азия и Източна Европа. Жителите на протестантска Европа са най-малко подвластни на подобни вярвания. Такъв извод са направили австралийски учени, след като анализирали данни за представители на 35 страни, получени от допитвания. В изследване, публикувано в Journal of Cross-Cultural Psychology, учените отбелязват, че хората в страни с по-висок индекс на развитие са по-малко склонни да вярват в късмета и предсказанията.

От древни времена хората са склонни да вярват в различни свръхестествени явления или да придават такива свойства на различни предмети. Например в Китай парите често се дават в червен плик, който ще донесе просперитет и щастие на получателя, докато в Япония много публични и частни събития се организират според календарна система, която винаги отбелязва буцумецу (най-нещастния ден от годината) и тайан (най-щастливия ден от годината).

Вярата в предсказания от екстрасенси, медиуми, шамани също е в основата на културните практики на различни страни. Така според проучване от 2017 г. 41% от гражданите на САЩ се доверяват на екстрасенси, а 29% вярват на астрологични прогнози. Много изследователи предполагат, че вярата в свръхестественото изпълнява по-скоро психологическа функция, а именно необходимостта човек да контролира живота си.

Въпреки че вярата в късмета и гадаенето е широко разпространена, степента на разпространение на вярванията варира в зависимост от страната и културата. В повечето предишни изследвания, в които се сравняват вярата в късмета и предсказанията, извадката често се състои от две или три държави. Но въз основа на данни само от няколко страни не може да се определи дали различията във вярванията се дължат на идиосинкратични (идиосинкразия – характерната за даден човек смесица от привързаности и отвращения, с които откликва на околната среда - б.р.) различия или на по-систематични културни различия между страните.

Група учени от Австралия и Нова Зеландия под ръководството на Емили Харис от Университета в Мелбърн решили да проведат мащабно изследване, за да разберат как вярата в късмета и предсказанията се различават в различните страни. Първият набор от данни изследователите получили от проучването Religion III на Международната програма за социални изследвания, а вторият набор бил събран с помощта на компанията за онлайн събиране на данни Survey Sampling International. Общата съвкупност на допитванията в двете изследвания наброява 35 държави, включително Австралия, Португалия, Латвия, Южна Африка и Индия.

За изследването били подбрани само въпроси, свързани с вярата в свръхестественото, като например „Наистина ли амулетите носят късмет?“ или "Могат ли някои екстрасенси наистина да предвидят бъдещето?" и така нататък. Важни предиктори, използвани в работата, били възраст, пол, образование и религиозност. След като избрали необходимите данни, учените групирали регионите в културни категории, използвайки културната карта на света на Ингълхарт – Велцел.

Оказало се, че вярата в късмета и предсказанията е най-висока в Латвия, Русия и Южна Азия, а най-ниска – в протестантска Европа. Освен това по-възрастните участници в изследването средно вярвали по-малко в късмета. Учените отбелязват също, че са открили някои свидетелства, че хората в страни с по-високи показатели на човешко развитие са по-малко склонни да вярват в късмета и предсказанията.

Предполага се, че хората в страните с по-нисък показател на развитие са по-загрижени за покриването на базовите потребности, което може да допринесе за влечението към свръхестественото. Този ефект се съгласува с изследване, което показва, че в периоди на несигурност, като например избори или природни бедствия, хората са по-склонни да вярват в по-висша сила. От друга страна, в страните с високи показатели на развитие на образователната система по-често се уповават на науката и технологиите, давайки предпочитание на рационалното, а не на магическото. В бъдеще, като изучават по-задълбочено как се различават вярванията в различните култури, учените може да успеят да се придвижат към разбирането на движещите сили, формиращи вярата в свръхестественото.

Вярата на хората в свръхестествени сили може да се отрази негативно върху живота, например учените са установили, че историческото разпространение на патогени в дадена културна област е свързано с вярата на нейните жители в свръхестественото. Учените установили това, като анализирали данни за представители на 186 култури – както архивни, така и получени при допитвания.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Откъде идват зодиите и защо Овенът всъщност е Риби, а Скорпионът може би е Змиеносец

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес