Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заразен с повече от един вариант на коронавируса - какво значи това?

25 март 2021, 05:57 часа • 2897 прочитания

Може ли да има няколко разновидности на коронавируса SARS-CoV-2 в тялото на един пациент наведнъж? Темата коментира вирусологът на Института "Гамалея" (този институт разработи руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V") професор Александър Бутенко, съобщава РИА Новости.

Според казаното от Бутенко, има описания, че по време на заболяването при един човек се откриват различни, вече променени генетични варианти на коронавируса, пише БГНЕС.

Той смята, че идентифицирането на голям брой варианти на SARS-CoV-2 е свързано не само със свойствата на този коронавирус, но и с интензивността на неговото изследване. Поради тази причина, има съобщения за южноафрикански, британски и всякакви други варианти.

За случай, който демонстрира думите на Бутенко, припомняме: Научен страх: Заразяваме се отново, колективният имунитет срещу коронавируса е невъзможен

Според вирусолога е твърде рано да се прецени дали наличието на няколко разновидности на патогена наведнъж в организма влияе върху хода на заболяването и ефективността на ваксинацията.

"Никой не може да каже сега дали това влияе на тежестта на заболяването и дали може да повлияе на ефективността на ваксинирането на хора с ваксините, приготвени от вариантите през 2019 г. Засега това е отворен въпрос", казва Александър Бутенко в интервю за радио "Спутник".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес